Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προστατεύει το παιδί από το άσθμα
15 Οκτωβρίου 2024, 16:00
Ο κίνδυνος εμφάνισης άσθματος σε ένα παιδί μπορεί να μειωθεί σχεδόν στο μισό εάν η μητέρα κάνει ενεργή σωματική δραστηριότητα τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε σύγκριση με ένα παιδί μητέρας που είναι λιγότερο δραστήρια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Ανατολικής Φινλανδίας (UEF), του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Kuopio (KUH) και του Φινλανδικού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας (THL). Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από σχεδόν 1.000 ζεύγη μητέρας-παιδιού στη μελέτη Kuopio Birth Cohort, KuBiCo, που τους παρακολούθησε από την εγκυμοσύνη μέχρις ότου τα παιδιά φτάσουν στην ηλικία των 7 ετών.
Η άσκηση της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι γνωστό ότι έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία, τόσο της μητέρας, όσο και του παιδιού. Σε μία προηγούμενη μελέτη, η άσκηση της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συσχετίστηκε επίσης με την ενίσχυση της πνευμονικής λειτουργίας του νεογέννητου.
«Είναι η πρώτη φορά που παρατηρούμε μια συσχέτιση μεταξύ της μητρικής άσκησης και της ανάπτυξης άσθματος στο παιδί», σημειώνει η διδακτορική ερευνήτρια Emma-Reetta Musakka, BM, MSc, του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας.
Η συσχέτιση της άσκησης με μειωμένο κίνδυνο άσθματος στο παιδί, ήταν ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες της υγείας, του τρόπου ζωής και του περιβάλλοντος της μητέρας.
Η άσκηση της μητέρας και ο κίνδυνος άσθματος στο παιδί, συνδέονται με πολλούς από τους ίδιους παράγοντες υγείας, τρόπου ζωής και περιβάλλοντος, όπως το βάρος της μητέρας, το άγχος, η ασθένεια, οι συνήθειες άσκησης της οικογένειας, η διατροφή και, για παράδειγμα, η ιδιοκτησία σκύλου.
Η παρούσα μελέτη έλαβε υπόψη την πιθανή επίδραση αυτών και πολλών άλλων παρόμοιων παραγόντων στα αποτελέσματα, αλλά δεν εξήγησε την προστατευτική συσχέτιση της μητρικής άσκησης με τον κίνδυνο άσθματος στο παιδί.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν έντονα ότι η άσκηση της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχει μια ανεξάρτητη θετική επίδραση στο έμβρυο και στη μετέπειτα υγεία του παιδιού», καταλήγει η Musakka.