Η άσκηση βοηθάει στην πρόληψη και τη θεραπεία της επιλόχειας κατάθλιψης
29 Δεκεμβρίου 2023, 10:00
Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μια εξουθενωτική κατάσταση που επηρεάζει 1 στις 8 εγκυμοσύνες. Οι διαγνώσεις συχνά δεν λαμβάνονται στα σοβαρά, πράγμα που σημαίνει ότι ο επιπολασμός της επιλόχειας κατάθλιψης (PPD) μπορεί να είναι υψηλότερος από τις τρέχουσες εκτιμήσεις. Η θεραπεία για την επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να ποικίλλει, από αντικαταθλιπτικά έως ψυχοθεραπεία και κοινωνική υποστήριξη.
Τώρα, μια νέα μετα-ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η άσκηση μέτριας έντασης ήταν σημαντικά αποτελεσματικότερη στη μείωση της επιλόχειας κατάθλιψης σε σύγκριση με την τυπική φροντίδα. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό PLOS ONE. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι η άσκηση σχετίζεται επίσης με την πρόληψη της εμφάνισης της επιλόχειας κατάθλιψης.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας είναι συναρπαστικά», είπε στο Healthline ο συν-συγγραφέας της μελέτης Renyi Liu, διδακτορικός φοιτητής και αναπληρωτής καθηγητής στο China University of Geosciences στο Wuhan.
Η νέα έρευνα βασίζεται σε προηγούμενα στοιχεία που υποδηλώνουν τα οφέλη της άσκησης για την επιλόχεια κατάθλιψη. Η μετα-ανάλυση περιλαμβάνει 26 μελέτες που περιλαμβάνουν 2.867 άτομα σε 11 χώρες και περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, όπου διεξήχθη η μελέτη.
Οι ερευνητές συνέκριναν άτομα που συμμετείχαν σε διάφορες μορφές αερόβιας άσκησης με μια ομάδα ελέγχου που λάμβανε τυπική φροντίδα. Οι τύποι άσκησης που μελετήθηκαν περιλάμβαναν:
- χορό,
- κολύμπι,
- ποδηλασία, περπάτημα, τρέξιμο,
- γιόγκα,
- άλλα αθλήματα.
Η ανάλυση δείχνει ότι η αποτελεσματικότητα της αερόβιας άσκησης τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία της επιλόχειας κατάθλιψης είναι σημαντική σε σύγκριση με την τυπική φροντίδα, με μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη. Οι συγγραφείς επεσήμαναν ότι η άσκηση πρέπει να γίνεται 3-4 φορές την εβδομάδα σε μέτρια ένταση για 35-45 λεπτά. Όλες οι μορφές άσκησης που μελετήθηκαν ήταν αποτελεσματικές στη θεραπεία και την πρόληψη της επιλόχειας κατάθλιψης με εξαίρεση την ομάδα της γιόγκα.
«Με βάση τα ευρήματα της έρευνάς μας, η έναρξη ενός προγράμματος άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η συνέχισή του μετά τον τοκετό φαίνεται να είναι ευεργετική», είπε ο Liu.
Αν και υπάρχουν αμέτρητα οφέλη από την άσκηση, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να θεωρείται υποκατάστατο των βασικών θεραπειών για την επιλόχεια κατάθλιψη, ιδιαίτερα σε σοβαρές περιπτώσεις.