ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένα σύνολο των μυών στα πόδια είναι «πιο σημαντικό από ό,τι πιστεύαμε»

03 Οκτωβρίου 2024, 09:00

images

Όσοι πηγαίνουν στο γυμναστήριο και θέλουν να αντλήσουν τα μεγαλύτερα βάρη, μπορεί να καταλάβουν ότι οι διογκωμένοι μηροί και οι ογκώδεις γλουτοί είναι ο δρόμος για την ενίσχυση της δύναμης. Ωστόσο, μελέτη στην οποία συμμετείχε ένας από τους ισχυρότερους άντρες του κόσμου, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ένα σύνολο λεπτών μυών που μοιάζουν με σχοινί, είναι πολύ πιο σημαντικοί από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Ειδικότερα, επιστήμονες στη Σχολή Αθλητισμού, Άσκησης και Υγείας του Πανεπιστημίου Loughborough, εξέτασαν τους κυματισμούς του Eddie Hall, ενός μηχανικού φορτηγών στο Staffordshire με το παρατσούκλι «The Beast» που ανακηρύχθηκε ως ο ισχυρότερος άνδρας του κόσμου το 2017.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, μετά από 15 χρόνια συνεχούς προπόνησης, ένα σύνολο μακριών, λεπτών μυών στα πόδια του, ήταν έως και 3 φορές μεγαλύτερο από εκείνους των ανδρών που δεν κάνουν προπόνηση δύναμης.

Οι μύες αυτοί είναι γνωστοί ως "guy rope" και σταθεροποιούν τη λεκάνη και το οστό του μηρού. Η επιστημονική τους ονομασία είναι  sartorius, gracilis και semitendinosus, και βοήθησαν τον Hall να κατακτήσει ένα παγκόσμιο ρεκόρ άρσης 500 κιλών το 2020 - ισοδύναμο με το να σηκώσει μια καμήλα από το έδαφος.

Σε σχέση με τους μύες των μη γυμνασμένων ατόμων, αυτοί οι μύες παρουσίασαν τις μεγαλύτερες διαφορές στη μάζα από οποιονδήποτε εξετάστηκε σε εργαστηριακές συνθήκες,  για παράδειγμα, τον τένοντα της επιγονατίδας στο γόνατο.

«Αυτοί οι μύες έχουν λάβει πολύ λίγη προσοχή επιστημονικά, επομένως δεν γνωρίζουμε πραγματικά πόσο σημαντικοί είναι σε διαφορετικές εργασίες», δήλωσε ο Jonathan Folland, καθηγητής νευρομυϊκής απόδοσης. «Αλλά το να διαπιστώσουμε ότι ήταν πραγματικά πολύ καλά αναπτυγμένοι σε κάποιον που έχει περάσει δεκαετίες σηκώνοντας και κουβαλώντας βαριά φορτία –και είναι πολύ καλός σε αυτό– ήταν πραγματικά ενδιαφέρον. 

Αυτοί οι μύες είναι σαφώς πιο σημαντικοί για την ανύψωση και τη μεταφορά πολύ βαρέων φορτίων από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως».

Σχετικά Άρθρα