ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άσκηση υπό προϋποθέσεις για καλύτερη υγεία

24 Ιουνίου 2024, 09:00

images

Η αντίσταση στην ινσουλίνη και ο διαβήτης τύπου 2, επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως. Σύμφωνα με το National Health and Nutrition Examination Survey, το 40% των ατόμων ηλικίας 18 έως 44 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάσχουν από αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), αναφέρουν ότι από τα 38 εκατομμύρια περιπτώσεων διαβήτη στις ΗΠΑ, περίπου 35 εκατομμύρια οφείλονται σε διαβήτη τύπου 2. Οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν φάρμακα για τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2 και να συστήσουν δίαιτα και άσκηση, τα οποία βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας στην Ισπανία, μελέτησαν το ρόλο του χρόνου της μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας στον μεταβολισμό της γλυκόζης. Οι ερευνητές διεξήγαγαν μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Obesity, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη δοκιμή EXTREME για να δουν εάν ο χρόνος της μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας, επηρεάζει τη σταθερότητα του σακχάρου στο αίμα.

Παρακολούθησαν μια ομάδα 186 ενηλίκων, ομοιόμορφα χωρισμένες μεταξύ ανδρών και γυναικών, με μέση ηλικία τα 46,8 έτη. Ο μέσος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) για την ομάδα, ήταν 32,9. Οι συμμετέχοντες φορούσαν μια συσκευή για την παρακολούθηση της φυσικής δραστηριότητας και μια συσκευή για την παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης, για 14 ημέρες.

Αφού εξέτασαν τα δεδομένα των συμμετεχόντων, οι ερευνητές τούς κατηγοριοποίησαν ως εξής:

- αδρανείς: καμία σωματική δραστηριότητα

- πρωινοί: τουλάχιστον το 50% της (μέτριας έως έντονης) δραστηριότητας σημειώθηκε μεταξύ 06:00 και 12:00

- απογευματινοί: τουλάχιστον το 50% της δραστηριότητας έλαβε χώρα μεταξύ 12:00 και 18:00

- βραδινοί: τουλάχιστον το 50% της δραστηριότητας έλαβε χώρα μεταξύ 18:00 και 00:00

- μικτοί: οι συμμετέχοντες δεν είχαν μια χρονική περίοδο κατά την οποία τουλάχιστον το 50% της μέτριας έως έντονης σωματικής τους δραστηριότητας να έλαβε χώρα.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν ταυτόχρονα τα επίπεδα γλυκόζης κάθε συμμετέχοντα και χαρτογράφησαν τις μετρήσεις στα δεδομένα σωματικής δραστηριότητας.

Εκείνοι που ολοκλήρωσαν το μεγαλύτερο μέρος της μέτριας έως έντονης σωματικής τους δραστηριότητας το πρωί ή των οποίων η δραστηριότητα ήταν κατανεμημένη κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν εμφάνισαν στατιστικά διαφορετικά επίπεδα γλυκόζης σε σύγκριση με τους αδρανείς συμμετέχοντες.

Σε ό,τι αφορά την απογευματινή ομάδα, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μείωση 0,98 mg/dL.

Η μέση μέτρηση της γλυκόζης 24 ωρών για τους συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν τη μέτρια έως έντονη σωματική τους δραστηριότητα το βράδυ, ήταν 1,28 mg/dL χαμηλότερη σε σύγκριση με την ένδειξη για τους αδρανείς συμμετέχοντες.

«Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι ο χρόνος της μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας στον τρόπο ζωής, είναι σημαντικός και ότι η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα το βράδυ, σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης σε υπέρβαρους/παχυσαρκούς ενήλικες και μεταβολικές διαταραχές», γράφουν οι συγγραφείς.

Αν και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επαληθευτούν τα αποτελέσματα, αυτή η συσχέτιση μπορεί να δώσει στα άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή αντίσταση στην ινσουλίνη, μια ιδέα για το πώς να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη της σωματικής τους δραστηριότητας.

Σχετικά Άρθρα