ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απώλεια βάρους με τη λήψη ενός από του στόματος συνδυασμένου φαρμάκου

17 September 2024, 07:00

images

Η αμυκρετίνη, μία από του στόματος φαρμακευτική ουσία αδυνατίσματος, οδήγησε σε έως και 13% απώλεια σωματικού βάρους σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους συμμετέχοντες, σύμφωνα με τη πρώτη μελέτη σε άνθρωπο που παρουσιάστηκε στην Ετήσια Συνάντηση για τη Μελέτη του Διαβήτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (EASD) το 2024. 

Η απώλεια σωματικού βάρους ήταν «αξιοσημείωτη για ένα βιολογικό φάρμακο που χορηγείται από το στόμα», δήλωσε η Agnes Gasiorek, PhD, ειδικός στην κλινική φαρμακολογία στο Novo Nordisk, στο Måløv, η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα. Και «δεν σημειώθηκε μείωση της απώλειας βάρους κατά την περίοδο της θεραπείας».

Στη μονοκεντρική, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη φάσης 1, συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18-55 ετών (μέσος όρος τα 38-42 έτη σε όλες τις ομάδες) με δείκτη μάζας σώματος 25,0-39,9, χωρίς διαβήτη.

Οι συμμετέχοντες ανατέθηκαν τυχαία για να λάβουν αμυκρετίνη από το στόμα ή εικονικό φάρμακο μία φορά την ημέρα για έως και 12 εβδομάδες. Τα σκέλη της μελέτης, περιελάμβαναν αύξουσα δόση (αύξηση από 1 mg/ημέρα σε 25 mg) και πολλαπλή αύξουσα δόση. Η τελευταία περιελάμβανε πολλαπλές αύξουσες δόσεις (από 3 έως 12 mg) για 10 ημέρες και πολλαπλές αύξουσες δόσεις (σταδιακή κλιμάκωση της δόσης, από 3 mg έως τελική δόση 2 × 50 mg) σε διάστημα 12 εβδομάδων.

Οι συμμετέχοντες που λάμβαναν 50 mg αμυκρετίνης, έχασαν κατά μέσο όρο 10,4% του σωματικού τους βάρους, ενώ όσοι έλαβαν 2 × 50 mg αμυκρετίνης , έχασαν το 13,1% του σωματικού βάρος. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα εικονικού φαρμάκου, έχασαν το 1,2% του σωματικού τους βάρους κατά τη διάρκεια των 12 εβδομάδων.

Συνολικά, αναφέρθηκαν 242 ανεπιθύμητες παρενέργειες που προκλήθηκαν από τη θεραπεία στη συνδυασμένη ομάδα δραστικών και εικονικού φαρμάκου και ήταν ήπιας έως μέτριας έντασης.

Εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν σε μελλοντικές μελέτες, η αμυκρετίνη μπορεί να διευρύνει τις επιλογές θεραπείας και να εισαγάγει ανταγωνισμό, πιθανώς μειώνοντας το κόστος μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο Nerys Astbury, PhD, αναπληρωτής καθηγητής διατροφής και παχυσαρκίας στο Nuffield Department of Primary Health Care Sciences, University of Oxford, Ηνωμένο Βασίλειο.

Σχετικά Άρθρα