ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αεροβική και αναερόβια άσκηση σε συνδυασμό για πιο γερή καρδιά

21 Ιανουαρίου 2025, 18:00

images

Τα ευρήματα για τον τύπο άσκησης που προστατεύει πιο άμεσα την καρδιά δημοσίευσε στο Journal of Clinical Medicine η ομάδα της μελέτης ΑΤΤΙΚΗ, της μακροχρόνιας έρευνας για τις καρδιαγγειακές παθήσεις στην Ελλάδα, που ξεκίνησε το 2012 από ερευνητές στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με επικεφαλής αρχικά τον καθηγητή Παύλο Τούτουζα (1935-2021).

Στην πρόσφατη δημοσίευση, οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων ο Δημοσθένης Παναγιωτάκος, καθηγητής Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, και η Χριστίνα Χρυσοχόου, λέκτορας και διευθύντρια στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, αναφέρουν τα αποτελέσματα 1.988 ατόμων από τους 3.042 αρχικά συμμετέχοντες σχετικά με τη συστηματική ενασχόλησή τους με αερόβια άσκηση, προπόνηση αντιστάσεων (με βάρη ή ενδυνάμωσης) ή συνδυασμό των δύο.

Έχει προηγηθεί δημοσίευση ευρημάτων από τη μελέτη ΑΤΤΙΚΗ σχετικά με κοινωνικο-δημογραφικούς, κλινικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα στοιχεία αφορούσαν 2.169 συμμετέχοντες, που είχαν ολοκληρώσει την 20ετή παρακολούθηση, από τους αρχικά 3.042, και τα οποία είχαν δείξει ότι:

-το 36% των συμμετεχόντων πέρασαν καρδιαγγειακό επεισόδιο, θανατηφόρο το 1 στα 7 περίπου (13%),

-αυξήθηκαν παράγοντες κινδύνου όπως η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία και ο διαβήτης τύπου 2,

-αν και το κάπνισμα μειώθηκε, παρατηρήθηκε μείωση της σωματικής δραστηριότητας, πιθανόν λόγω γήρανσης.

Τα τελικά συμπεράσματα αποκάλυψαν σημαντικές διαφορές ανά τύπο προπόνησης στις καρδιαγγειακές εκβάσεις:

Αερόβια άσκηση

Οι συμμετέχοντες που συμμετείχαν σε δραστηριότητες που προάγουν την υγεία (healthy engaging aerobic physical activity/HEPA), όπως γρήγορο περπάτημα ή τρέξιμο, είχαν 46% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου συγκριτικά με τα άτομα που ακολουθούσαν καθιστική ζωή.

Συνδυασμένη άσκηση

Ο συνδυασμός αερόβιας και προπόνησης αντίστασης προσέφερε τα μεγαλύτερα οφέλη, με 59% μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Προπόνηση αντιστάσεων

Αν και η προπόνηση με αντιστάσεις αποκλειστικά βελτίωσε δείκτες όπως οι τιμές αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, δεν συσχετίστηκε με σημαντική μείωση του μακροπρόθεσμου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Καθιστική ζωή

Οι συμμετέχοντες με ανεπαρκή φυσική δραστηριότητα διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

Σχετικά Άρθρα