Υψηλή διατροφική αξία και αλλά και αρκετές θερμίδες από τα αγαπημένα μας τυριά
14 Μαρτίου 2021, 09:00
Το τυρί είναι ένα τρόφιμο που μάς παρέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας όπως επίσης ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, κάλιο και βιταμίνες Α και B12.
Τα τυριά παρασκευάζονται από γάλα, αλάτι, γαλακτικά βακτήρια και πυτιά. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν όμως, προέρχονται από το γάλα το οποίο είναι το κύριο συστατικό τους. Αλλά πρέπει να προσέχουμε το λίπος και τις θερμίδες που μάς δίνουν... Μια μερίδα τυρί 30 γραμμαρίων παρέχει σχεδόν το ένα τρίτο της ημερήσιας ανάγκης σας σε ασβέστιο, πρωτεΐνη και βιταμίνη D. Αλλά 100 γραμμάρια τυρίου μπορεί να αποδίδουν μέχρι και 450 θερμίδες, όσο ένα γεύμα!
Τυρί με μειωμένα λιπαρά είναι η μοτσαρέλα με χαμηλά λιπαρά (8% λιπαρά), τυρί cottage (2,2-4,5% λιπαρά), τυρί κίτρινο light (10-12% λιπαρά), τυρί κρέμα light (12% λιπαρά), κατίκι Δομοκού (13% λιπαρά), τυρί ημίσκληρο ελαφρύ (10% λιπαρά), γραβιέρα light (15% λιπαρά), ανθότυρο (14% λιπαρά), μυζήθρα (12% λιπαρά), τσένταρ με χαμηλά λιπαρά (14% λιπαρά) και τυρί λευκό ελαφρύ (10-12% λιπαρά).
Ας δούμε πόσες θερμίδες έχουν βασικά τυριά ανά μερίδα 30 γραμμαρίων:
Cottage 29
Cottage light 23
Regato 107
Regato light 84
Ανθότυρο 54
Γκοργκοντζόλα 104
Γκούντα light 68
Γκούντα 103
Γραβιέρα 124
Έμενταλ 114
Ένταμ 107
Ημίσκληρο light 82
Ημίσκληρο 102
Κατίκι Δομοκού 51
Κατσικίσιο 76
Κεφαλογραβιέρα 105
Κεφαλοτύρι Κρήτης 104
Κρέμα 103
Κρέμα light 49
Μασκαρπόνε 119
Μοτσαρέλα 90
Μοτσαρέλα light 40
Μπλε 106
Μπρι 100
Μυζήθρα Κρήτης 62
Παρμεζάνα 118
Ρικότα 52
Ρικότα light 41
Ροκφόρ 111
Τσένταρ 121
Τσένταρ light 73
Φέτα 79
Χαλούμι 94.
Tags: Διατροφική αξία τυριού, Τυρί, Τυριά