Τρώμε σωστά για να παραμένουμε επαρκώς ενυδατωμένοι στη ζέστη
17 Ιουνίου 2020, 09:00
Νερό, αναψυκτικά, φυσικοί χυμοί, φρούτα, λαχανικά, παγωτά, όλα "επιστρατεύονται" για να νιώσουμε λίγο δροσιά τα ζεστά μεσημέρια του καλοκαιριού που νιώθουμε το σώμα μας να έχει ανάγκη από ενυδάτωση και ανακούφιση από τον καύσωνα.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, για να παραμείνει ενυδατωμένο το σώμα τα ζεστά καλοκαίρια πρέπει να καταναλώνουμε κατά βάση πολύ νερό. Αλλά στην καλή ενυδάτωση μπορεί σίγουρα να συντελέσει και η διατροφή.
Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν μερικές βασικές οδηγίες:
-Αποφεύγουμε τα ροφήματα με ζάχαρη, από τον γλυκό καφέ ως τα αναψυκτικά, και από σμούθι ως τους τυποποιημένους χυμούς.
-Τρώμε ελαφριά γεύματα χωρίς πολλά λίπη και σάλτσες, ούτε τηγανητά που μας δημιουργήσουν δυσπεψίες.
-Όποιο φαγητό μπορεί να μετατραπεί από ζεστό, σε κρύο, το προτιμάμε. Για παράδειγμα, η σούπα φακές μπορεί να μετατραπεί σε μια πράσινη σαλάτα με νερόβραστες φακές, τυρί και παξιμάδια. Και η ζεστή κοτόσουπα σε κρύο κονσομέ.
-Προτιμάμε παγωτά που δεν έχουν πολλές γαρνιτούρες και σιρόπια. Τρώμε μια μικρή ποσότητα σκέτο παγωτό της αρεσκείας μας και πίνουμε αμέσως μετά ένα με δυο ποτήρια νερό. Καλό είναι να προτιμούμε τα παγωμένα γιαούρτια και τις γρανίτες που έχουν μεν ζάχαρη αλλά όχι και λίπος.
- Τρώμε περισσότερα φρούτα ολόκληρα παρά χυμούς. Τα ολόκληρα φρούτα μάς δημιουργούν κορεσμό, τρώμε λιγότερα (σε σχέση με όσα χρειάζονται για να γίνει ε΄να μεγάλο ποτήρι φρέσκος χυμός) και μας δίνουν ταυτόχρονα και πολύτιμες φυτικές ίνες.
-Από τα λαχανικά προτιμάμε τα πιο ζουμερά. Τα αγγούρια, τις ντομάτες, τα κολοκύθια... Το ίδιο κάνουμε και με τα φρούτα. Τα καρπούζια είναι μακράν το καλοκαιρινό φρούτο με το περισσότερο νερό.
Μαρία Τσιλιμιγκάκη