Το μικροβίωμα του εντέρου στα βρέφη μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση αλλεργιών
20 September 2023, 09:00
Σε πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, ερευνητές στην Ιταλία διερεύνησαν την επίδραση των αλλαγών στο μικροβίωμα του εντέρου κατά τις πρώτες 1000 ημέρες της ζωής, στην εμφάνιση τροφικών αλλεργιών σε παιδιά.
Οι αλλεργικές ασθένειες, που περιλαμβάνουν παθήσεις όπως το άσθμα, οι τροφικές αλλεργίες και το έκζεμα, έχουν σημειώσει παγκόσμια άνοδο, ειδικά στα παιδιά. Αυτές οι ασθένειες εμφανίζονται εξαιτίας αντιδράσεων που δηλώνουν υπερευαισθησία, κατά τις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται μη φυσιολογικά στα αλλεργιογόνα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 1 στα 13 παιδιά έχει τροφικές αλλεργίες, οι οποίες επηρεάζουν την καθημερινότητά τους. Η μικροχλωρίδα του εντέρου επιδρά στις ανοσολογικές αποκρίσεις, με την πρώιμη μικροβιακή έκθεση να ωφελεί την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού.
Πριν από τη γέννηση, η διατροφή της μητέρας διαμορφώνει τη μικροχλωρίδα του εντέρου του νεογέννητου, επηρεάζοντας τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας αλλεργίας. Θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη D και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας n-3, είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των πιθανοτήτων ανάπτυξης αλλεργιών. Οι δίαιτες πλούσιες σε λαχανικά και γιαούρτι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενισχύουν την υγεία του εντέρου του εμβρύου, ενώ ορισμένες τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο αλλεργίας.
Παρά αυτά τα ευρήματα, οι τρέχουσες οδηγίες από ιδρύματα όπως η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) δεν συνιστούν συγκεκριμένους διατροφικούς περιορισμούς για τις μέλλουσες μητέρες.
Οι πρώτες 1000 ημέρες μετά τη σύλληψη, που αφορούν στην εγκυμοσύνη και τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη σύνθεσή του.
Παράλληλα, διάφορες παρεμβάσεις μπορούν δυνητικά να εξουδετερώσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις των περιβαλλοντικών κινδύνων, με παράγοντες όπως ο κολπικός τοκετός, ο θηλασμός, η επαφή με τη φύση, η έκθεση σε κατοικίδια και μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες να αναδεικνύονται προστατευτικά έναντι των τροφικών αλλεργιών. Ωστόσο, αν και ο θηλασμός προάγει την υγιή μικροχλωρίδα του εντέρου του βρέφους, παράγοντες όπως οι μέθοδοι γέννησης και η χρήση αντιβιοτικών, μπορούν να το αναστρέψουν το θετικό αυτό αποτέλεσμα.
Η μελέτη αυτών των αλλαγών στη μικροβιακή χλωρίδα κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής, μπορεί να ρίξει φως στον τρόπο απόκτησης μίας αλλεργίας, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον εντοπισμό συγκεκριμένων παρεμβάσεων για την πρόληψη των αλλεργιών.
Tags: Αλλεργία, Αλλεργία σε τροφές, αλλεργίες, βρέφος, Θηλασμός, μικροβίωμα