Το φαγητό με πρόγραμμα ωφελεί όσους εργάζονται με βάρδιες
07 Οκτωβρίου 2022, 09:00
Η κατανάλωση γευμάτων εντός καθορισμένου ωραρίου μέσα στη μέρα, μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για τους εργαζόμενους σε βάρδιες να αισθάνονται καλύτερα και να παραμείνουν πιο υγιείς, υποστηρίζουν ερευνητές. Είναι γνωστό ότι τα ωράρια εργασίας, τους καταστρέφουν τους ρυθμούς του σώματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο ασθενειών.
Σε μια μελέτη, οι πυροσβέστες που εργάζονταν σε βάρδιες 24 ωρών μείωσαν την «κακή» χοληστερόλη και την αρτηριακή τους πίεση, τρώγοντας εντός ενός 10ωρου προγράμματος. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι γονείς που ξενυχτάνε φροντίζοντας ένα μωρό και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από αυτή την πρακτική.
«Πολλοί από εμάς τρώμε συνεχώς, μέχρι να πάμε για ύπνο - αλλά το σώμα δεν το χρειάζεται», δηλώνει η καθηγήτρια Pam Taub, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Αντίθετα, το σώμα χρειάζεται μια περίοδο ανάπαυσης για να επιτρέψει στα κύτταρα να αναζωογονηθούν, ώστε το σώμα να γίνει πιο αποτελεσματικό, εξηγεί.
Οι ερευνητές, γράφοντας στο περιοδικό Cell Metabolism, ζήτησαν από 150 πυροσβέστες από το Πυροσβεστικό Τμήμα Διάσωσης του Σαν Ντιέγκο να καταγράψουν με τη βοήθεια μιας εφαρμογής ό,τι κατανάλωσαν σε διάστημα τριών μηνών. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν πυροσβέστες που ήταν υπέρβαροι ή είχαν προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη ή διαβήτη τύπου 2.
Οι μισοί προσλάμβαναν όλες τις θερμίδες τους μέσα σε ένα 10ωρο από τις 9 π.μ. έως τις 7 μ.μ., χωρίς να παραλείπουν γεύματα, ενώ οι άλλοι μισοί δεν άλλαξαν τη συνήθη ρουτίνα τους και έφαγαν σε ένα διάστημα 14 ωρών, κατά μέσο όρο. Και οι δύο ομάδες ενθαρρύνθηκαν να ακολουθήσουν μια μεσογειακή διατροφή, γεμάτη φρέσκα λαχανικά, φρούτα, ψάρια και ελαιόλαδο.
Η υγεία όσων ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα διατροφής σε συγκεκριμένο ωράριο, βελτιώθηκε περισσότερο από ό,τι η υγεία αυτών στην ομάδα σύγκρισης, σύμφωνα με τους μελετητές.
Οι δοκιμές έδειξαν επίσης ότι τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου στο αίμα και χοληστερόλης, βελτιώθηκαν όταν οι εργαζόμενοι έτρωγαν μέσα σε ένα καθορισμένο χρονικό πλαίσιο και στη συνέχεια νήστευαν για το υπόλοιπο της βάρδιας τους.
Ακόμη και σε υγιείς πυροσβέστες χωρίς υποκείμενους κινδύνους για την υγεία, παρατηρήθηκε βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους και μείωση της «κακής» χοληστερόλης, εάν ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα στη διατροφή τους. Σημειώνεται ότι η μελέτη δεν βρήκε μείωση στα επίπεδα ενέργειας ή άλλες αρνητικές παρενέργειες.