Το αγαπημένο φρούτο της άνοιξης είναι και πάλι εδώ...
17 Μαΐου 2021, 09:00
Υπάρχουν περισσότερα από 15 είδη φράουλας στις βόρειες εύκρατες περιοχές ενώ το κατακόκκινο φρούτο κατάγεται από την Χιλή και καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, με τις ΗΠΑ να έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως.
Σε ό,τι αφορά την διατροφική τους αξία, τα 100 γραμμάρια αποδίδουν μόλις 32 θερμίδες, με 7,7 γραμμάρια υδατάνθρακες, 4,9 γραμμάρια σάκχαρα και 2 γραμμάρια φυτικές ίνες.
Σε ό,τι αφορά τις βιταμίνες οι φράουλες περιέχουν:
Βιταμίνη A12IU
Βιταμίνη C58.8mg
Βιταμίνη E (α τοκοφερόλη)0.3mg
Βιταμίνη K2.2mcg
Νιασίνη 0.4mg.
Σε ό,τι αφορά τα μέταλλα τα 100 γραμμάρια φράουλας περιέχουν:
Ασβέστιο16.0mg
Σίδηρος 0.4mg
Μαγνήσιο 13.0mg
Μαγγάνιο 0.4mg
Φώσφορος 24.0mg
Κάλιο 153mg
Νάτριο1.0mg.
Καθώς οι φράουλες αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, στα 100 γραμμάρια λαμβάνουμε πάνω από το 60% της συνολικής ποσότητας βιταμίνης αυτής που χρειαζόμαστε καθημερινά. Επίσης, οι φράουλες επειδή είναι πλούσιες σε κάλιο και μαγνήσιο, συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης που προκαλείται από την αυξημένη πρόσληψη νατρίου. Αλλά βοηθούν και στο αδυνάτισμα καθώς αφενός είναι νόστιμες και έχουν λίγες θερμίδες, αφετέρου οι φυτικές τους ίνες βοηθούν στο αίσθημα κορεσμού και έτσι περιορίζουν την τάση για φαγητό. Τέλος, βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου βοηθώντας την κινητικότητά του.
Tags: διατροφική αξία φράουλας, φράουλες