Το αβοκάντο μπορεί να ενταχθεί εύκολα και στην δική μας κουζίνα
28 Δεκεμβρίου 2020, 10:00
Είναι εξωτικό φρούτο που μέχρι πριν από μερικά χρόνια δεν γνωρίζαμε. Πλην όμως, ταιριάζει πολύ με την σαλάτα ντομάτας και το ξερό κρεμμύδι, είναι νόστιμο, χορταστικό και υγιεινό με αποτέλεσμα να ταιριάζει πολύ εύκολα και με την δική μας κουζίνα. Ο λόγος για το αβοκάντο!
Το φρούτο αυτό που αγαπούν στην κεντρική και νότια Αμερική, κάνει πολύ καλό στην υγεία του πεπτικού συστήματος σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Illinois που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition.
Η αλήθεια είναι ότι δεν ανήκει ακριβώς στα φρούτα αφού είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και αποτελεί πηγή διαιτητικών ινών σαν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
«Γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση αβοκάντο συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού και στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, αλλά δεν ξέραμε με ποιο τρόπο επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου και τους μεταβολίτες που παράγουν τα μικρόβια», εξηγεί η Sharon Thompson, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα διατροφικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Illinois.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν αβοκάντο καθημερινά είχαν μεγαλύτερη ποικιλία και αφθονία των μικροβίων του εντέρου που διαλύουν τις ίνες και παράγουν απαραίτητους για την πεπτική υγεία μεταβολίτες. Είχαν επίσης μεγαλύτερη μικροβιακή ποικιλομορφία σε σύγκριση με άτομα που δεν έτρωγαν αβοκάντο.
Η μελέτη περιέλαβε 163 άτομα ηλικίας 25 – 45 ετών, υπέρβαρους ή παχύσαρκους, οι οποίοι έλαβαν ένα γεύμα την ημέρα προς αντικατάσταση ενός κυρίου γεύματος. Μία ομάδα συμμετεχόντων κατανάλωνε αβοκάντο με αυτό το γεύμα, ενώ η ομάδα ελέγχου κατανάλωνε το ίδιο γεύμα αλλά χωρίς αβοκάντο. Οι συμμετέχοντες παρείχαν δείγματα αίματος, ούρων και κοπράνων κατά τη διάρκεια της μελέτης των 12 εβδομάδων. Ανέφεραν επίσης πόσα από τα παρεχόμενα γεύματα κατανάλωναν και κάθε τέσσερις εβδομάδες κατέγραφαν ό,τι έτρωγαν.
Παρατηρήθηκε τέλος ότι στα κόπρανα των συμμετεχόντων που έτρωγαν αβοκάντο υπήρξε αποβολή μεγαλύτερου ποσοστού λίπους, δηλαδή αδυνάτιζαν με έναν πολύ υγιεινό τρόπο. Παράλληλα η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες το καθιστά ευεργετικό για το μικροβίωμα του εντέρου.