Τι είναι η δίαιτα DNA και ποιους αφορά
03 Ιουνίου 2022, 09:00
Η άποψη ότι μια δίαιτα ταιριάζει σε όλους δεν ισχύει, καθώς κάθε σωματότυπος είναι διαφορετικός και κάθε άτομο είναι μοναδικό. Επιστήμονες διερεύνησαν το DNA και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να δημιουργηθεί μια δίαιτα εξετάζοντας κάθε γονίδιο στο σώμα μας για να υπάρξει μια εξατομικευμένη διατροφή, που να καλύπτει τις ανάγκες του καθενός ξεχωριστά.
Μια δίαιτα με βάση το DNA προσπαθεί να υπερβεί τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι όταν επιθυμούν να ακολουθήσουν κάποια συγκεκριμένη διατροφή, καθώς παρέχει ένα διατροφικό πρόγραμμα που βασίζεται αποκλειστικά στο DNA του ατόμου.
Οι δίαιτες DNA δημιουργούνται από εξειδικευμένες εταιρείες με βάση την ερμηνεία τους για το πώς -ακόμα και 100 πτυχές της αλληλουχίας του DNA- επηρεάζουν την υγεία και την ευαισθησία του σε ασθένειες. Αντί να προτείνουν μια δίαιτα για όλους ή έστω για μία μερίδα του πληθυσμού, οι δημιουργοί αυτού του τύπου δίαιτας ισχυρίζονται ότι κάνουν συστάσεις με βάση το τι θα ήταν το βέλτιστο για τον πελάτη τους, σύμφωνα με τη σύνθεση του DNA του. Ορισμένες από τις εταιρείες δίαιτας DNA ενδέχεται να παρέχουν επίσης σχέδια γευμάτων, συνταγές και λίστες παντοπωλείων.
Για τη δημιουργία αυτής της εξατομικευμένης δίαιτας, εξετάζονται προηγουμένως συγκεκριμένα σημεία του DNA.
Παραδείγματα διατροφών περιλαμβάνουν μια ισορροπημένη δίαιτα, χαμηλή σε υδατάνθρακες, χαμηλή σε λιπαρά, δηλαδή μια μεσογειακή διατροφή, χωρίς λακτόζη ή μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.
Μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες θα επικεντρωνόταν στην υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης και στον περιορισμό του αριθμού των υδατανθράκων που καταναλώνονται. Η δίαιτα αυτή θα συμβούλευε επίσης μια αυξημένη ποσότητα μη αμυλούχων λαχανικών και υγιεινών λιπαρών, μειώνοντας σημαντικά τα σάκχαρα και τα λίπη.
Ένα άλλο παράδειγμα μιας από τις δίαιτες DNA είναι η «ισορροπημένη διατροφή». Αυτή η δίαιτα προτείνει την κατανάλωση μιας σειράς τροφίμων από πολλές διαφορετικές διατροφικές ομάδες. Αυτή η δίαιτα συνήθως συνιστάται σε γενικώς υγιή άτομα, χωρίς σύνθετα προβλήματα υγείας όπως η υψηλή χοληστερόλη.
Σε κάθε περίπτωση, να συμβουλεύεστε πάντα ένα διαιτολόγο ή ειδικό γιατρό, όταν σκέφτεστε να αλλάξετε το πρόγραμμα διατροφής σας, ιδιαίτερα εάν έχετε μια υποκείμενη πάθηση.
Tags: DNA, Διατροφή και DNA