Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας
11 Μαΐου 2022, 09:00
Άτομα με υψηλότερα επίπεδα ορισμένων αντιοξειδωτικών στο αίμα τους μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια αργότερα στη ζωή. Αυτό αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο Neurology, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φρούτων και λαχανικών, πλούσιων σε αυτά τα φυτοθρεπτικά συστατικά μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για τον εγκέφαλο. Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα πριν μάθουμε πόσα και ποια από αυτά τα αντιοξειδωτικά έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στη μείωση του κινδύνου άνοιας.
«Αυτή η μελέτη υποδεικνύει ότι μόνο ορισμένοι τύποι καροτενοειδών μπορεί να είναι αποτελεσματικοί στη μείωση του κινδύνου για άνοια και αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν λουτεΐνη με ζεαξανθίνη και βήτα-κρυπτοξανθίνη», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, May Beydoun, PhDΑ, επιδημιολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση στη Βαλτιμόρη.
Ωστόσο, «χωρίς στοιχεία από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, είναι πολύ νωρίς να συμβουλεύσουμε τους ανθρώπους να κάνουν αλλαγές στη διατροφή τους», υπογράμμισε.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερους από 7.200 συμμετέχοντες από την τρίτη Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (1988-1994), οι οποίοι ήταν 45 έως 90 ετών στην πρώτη τους επίσκεψη μελέτης και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 16 έως 17 χρόνια. Κανένας συμμετέχων δεν έπασχε από άνοια στην πρώτη επίσκεψη, κατά την οποία είχαν μετρηθεί τα επίπεδα αντιοξειδωτικών τους.
Οι ερευνητές μελέτησαν πόσοι άνθρωποι είχαν διαγνωστεί με άνοια κατά την περίοδο παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένης της Νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων τύπων.
Άτομα 65 ετών και άνω τα οποία είχαν τα υψηλότερα επίπεδα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης στο αίμα, παρουσίασαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν οποιοδήποτε τύπο άνοιας κατά την περίοδο παρακολούθησης, σε σύγκριση με άτομα με χαμηλότερα επίπεδα αυτών των αντιοξειδωτικών.
Παράλληλα, τα υψηλά επίπεδα βήτα-κρυπτοξανθίνης συνδέθηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο οποιουδήποτε τύπου άνοιας τόσο σε άτομα ηλικίας 45 έως 64 ετών όσο και σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω κατά την έναρξη της παρακολούθησης.
Αυτά τα συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά είναι γνωστά ως καροτενοειδή και δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά το κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα τους. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη βρίσκονται σε υψηλές ποσότητες σε σκούρα πράσινα λαχανικά όπως το λάχανο, το σπανάκι και το μπρόκολο. Η βήτα-κρυπτοξανθίνη είναι άφθονη σε φρούτα όπως τα πορτοκάλια, η παπάγια, τα ροδάκινα και τα μανταρίνια.
Η φαινομενική προστατευτική δράση αυτών των αντιοξειδωτικών μειώθηκε κάπως όταν οι ερευνητές εξέτασαν άλλους παράγοντες όπως το εισόδημα, η εκπαίδευση και η σωματική δραστηριότητα. Αυτό υποδηλώνει ότι αυτοί οι άλλοι παράγοντες διαμορφώνουν επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας. Τέλος, δεν παρατηρήθηκε σαφής σχέση μεταξύ του κινδύνου άνοιας και του λυκοπενίου, της άλφα-καροτίνης, της βήτα-καροτίνης ή των βιταμινών A, C ή E.