Τα υποκατάστατα ζάχαρης είναι τελικά ωφέλιμα ή όχι για τον άνθρωπο;
20 Μαρτίου 2025, 07:00

Σε πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, ερευνητές ανέλυσαν το ρόλο των γλυκαντικών με λίγες και μηδενικές θερμίδες (LNCS) στην προσπάθεια για μείωση της πρόσληψης ζάχαρης, στις επιπτώσεις τους στην υγεία, στην ασφάλεια και την αντίληψη των καταναλωτών. Τα LNCS μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ευρέως σε τεχνητά γλυκαντικά και φυσικά μη θρεπτικά γλυκαντικά. Τα τεχνητά γλυκαντικά, συμπεριλαμβανομένης της ασπαρτάμης και της σουκραλόζης, είναι χημικές ενώσεις. Φυσικές εναλλακτικές λύσεις, όπως η στέβια και το εκχύλισμα φρούτων, προέρχονται από φυτικές πηγές και συχνά διατίθενται στο εμπόριο ως πιο υγιεινές επιλογές.
Τα βασικά χαρακτηριστικά των LNCS περιλαμβάνουν τη γλυκύτητα υψηλής έντασης (συχνά εκατοντάδες φορές πιο γλυκιά από τη σακχαρόζη), τη χαμηλή ή αμελητέα περιεκτικότητα σε θερμίδες και την αντίσταση στον μεταβολισμό του οργανισμού. Αυτές οι ιδιότητες τα καθιστούν ελκυστικά τα υποκατάστατα της ζάχαρης στα σκευάσματα τροφίμων.
Η ευρεία χρήση των LNCS στα τρόφιμα και τα ποτά υπογραμμίζει τον ρόλο τους στις στρατηγικές μείωσης της ζάχαρης. Επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά τους στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων και στην παροχή γλυκύτητας χωρίς να προκαλούν τερηδόνα ή σοβαρές αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, αντικρουόμενες έρευνες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη επίδρασή τους στη διαχείριση βάρους, στη μεταβολική υγεία και στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα.
Σε ατομικό επίπεδο, τα LNCS παρέχουν ένα μέσο για τη διαχείριση της διατροφικής πρόσληψης ζάχαρης, ωφελώντας όσους διατρέχουν κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη, ενώ, συλλογικά, η υιοθέτησή τους επηρεάζει τις τάσεις της βιομηχανίας τροφίμων, τις ρυθμιστικές αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αντίκτυπός τους επεκτείνεται στις οικονομικές πολιτικές, στη φορολογία των προϊόντων με ζάχαρη και στις αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών. Οι ρυθμιστικοί φορείς έχουν επιβεβαιώσει την ασφάλεια των εγκεκριμένων LNCS, αλλά η έρευνα θα πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις τους, ιδιαίτερα στον μεταβολισμό και την υγεία του εντέρου σε ευάλωτους πληθυσμούς, όπως παιδιά και άτομα με προϋπάρχουσες μεταβολικές διαταραχές.
Καθώς οι κυβερνήσεις και οι οργανισμοί υγείας συνεχίζουν να αναθεωρούν τις διατροφικές οδηγίες, ο ρόλος των LNCS στη μείωση του σακχάρου παραμένει ένα εξελισσόμενο θέμα, που απαιτεί συνεχή επιστημονική αξιολόγηση και ρυθμιστική εποπτεία.
Tags: Ασπαρτάμη, γλυκαντικά, ζάχαρη, υποκατάστατα ζάχαρης