Τα διαβητικά άτομα πρέπει να καταναλώνουν λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα τη νύχτα
19 Μαρτίου 2022, 08:00
Είναι γεγονός ότι μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ανά τον κόσμο πάσχει από διαβήτη κι όταν κάποιος πάσχει, ο οργανισμός του αυξάνει τη συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα και ταυτόχρονα παράγει λιγότερη ινσουλίνη από όση χρειάζεται. Κατά συνέπεια, οι διαβητικοί πρέπει να είναι προσεκτικοί με τη διατροφή τους.
Η ώρα της ημέρας που τα άτομα με διαβήτη τρώνε ορισμένα τρόφιμα μπορεί να είναι εξίσου σημαντική για την ευεξία τους με το μέγεθος της μερίδας και τις θερμίδες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
Οι ώρες των γευμάτων πρέπει να είναι σύμφωνες με το βιολογικό ρολόι, μια φυσική, εσωτερική διαδικασία που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης και επαναλαμβάνεται κάθε 24 ώρες. Τα αποτελέσματα της υγείας για τα άτομα με διαβήτη μπορεί να βελτιωθούν εάν αυτά καταναλώνουν ορισμένα τρόφιμα σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.
«Παρατηρήσαμε ότι η κατανάλωση πατάτας το πρωί, δημητριακών ολικής αλέσεως το απόγευμα, χόρτων, γάλακτος και λίγου επεξεργασμένου κρέατος το βράδυ συσχετίστηκε με καλύτερη μακροπρόθεσμη επιβίωση σε άτομα με διαβήτη», δήλωσε ο Qingrao Song, MD, του Harbin Medical University στο Harbin της Κίνας.
«Οι διατροφικές οδηγίες και οι στρατηγικές παρέμβασης για τον διαβήτη θα πρέπει να ενσωματώνουν τους βέλτιστους χρόνους κατανάλωσης για τα τρόφιμα στο μέλλον».
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 4.642 άτομα με διαβήτη από το National Health and Nutrition Examination Survey για να προσδιορίσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο. Ανακάλυψαν ότι τα άτομα με διαβήτη που έτρωγαν πατάτες ή αμυλούχα λαχανικά το πρωί, δημητριακά ολικής αλέσεως το απόγευμα και σκούρα λαχανικά όπως τα χόρτα και το μπρόκολο και το γάλα το βράδυ είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις.
Τέλος, όσοι έτρωγαν πολύ επεξεργασμένο κρέας το βράδυ είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις. Η μελέτη έλαβε χρηματοδότηση από το Εθνικό Ίδρυμα Φυσικών Επιστημών της Κίνας.