ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σύνολο νευρώνων στον εγκέφαλο ρυθμίζει την επιθυμία μας για φαγητό

16 Ιουλίου 2024, 07:00

images

Η επιθυμία μας για φαγητό ρυθμίζεται από ένα σύνθετο δίκτυο κυττάρων στον εγκέφαλο που χρησιμοποιεί σήματα από το εσωτερικό του οργανισμού, καθώς και αισθητηριακές πληροφορίες για το φαγητό που έχουμε μπροστά μας, προκειμένου να καθορίσει τη συμπεριφορά μας. Τώρα, επιστήμονες της Scripps Research εντόπισαν μια ομάδα νευρώνων σε μια μικρή και ελάχιστα μελετημένη περιοχή του εγκεφάλου – την PSTN - που ελέγχει πότε αποφασίζουμε να φάμε την πρώτη μπουκιά. Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Molecular Psychiatry, η ομάδα επιστημόνων αποφάσισε να κατευθύνει επιλεκτικά μια ομάδα κυττάρων PSTN που είναι ιδιαίτερα δραστήρια κατά τη διάρκεια περιόδων υπερφαγίας.

«Στη μελέτη μας, χρησιμοποιήσαμε μια τεχνική που μας επέτρεψε να ενεργοποιήσουμε κύτταρα στον εγκέφαλο του ποντικιού που ενεργοποιήθηκαν από μια συγκεκριμένη εμπειρία - στην περίπτωση αυτή την υπερφαγία», εξηγεί ο Jeff Dunning, PhD, επιστήμονας στο Scripps Research and πρώτος συγγραφέας της εργασίας.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι το σύνολο των κυττάρων που είναι ευαίσθητα στην υπερφαγία, ήταν ικανό να αλλάξει δραστικά τη συμπεριφορά των ποντικών. Τα πεινασμένα ποντίκια συνήθως αρχίζουν να καταναλώνουν τροφή άμεσα μόλις αυτή τους προσφερθεί.

Ωστόσο, όταν οι ερευνητές ενεργοποίησαν αυτό το σύνολο κυττάρων PSTN, τα ποντίκια ξεκίνησαν να τρώνε πολύ αργότερα και σε γρηγορότερο ρυθμό, πίνοντας ταυτόχρονα νερό.

«Τα αποτελέσματά μας μας δείχνουν ότι αυτή η συγκεκριμένη ομάδα κυττάρων PSTN, καθοδηγεί τα πρώιμα στάδια της λήψης αποφάσεων με γνώμονα την επιθυμία για φαγητό», αναφέρει ο Dunning και συνεχίζει: «Η επίδραση στην κατανάλωση νερού είναι κάπως αντιφατική, αλλά μπορεί να σχετίζεται με τη δίψα που συνοδεύει την κατανάλωση τροφής- το φαινόμενο κατά το οποίο η δίψα διεγείρεται μόλις αρχίσουμε να τρώμε».

Με την παρακολούθηση ακόμη μικρότερων ομάδων κυττάρων εντός της PSTN, η ομάδα χώρισε ακριβώς ποιες ομάδες κυττάρων ήταν υπεύθυνες για την καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού και την αύξηση της δίψας.

Ανακάλυψαν επίσης ότι μια άλλη ομάδα κυττάρων PSTN, έχει διαφορετικό αποτέλεσμα, προτρέποντας τα ποντίκια να τρώνε περισσότερα γλυκά τρόφιμα.

«Συνολικά, αυτά τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι οι νευρώνες PSTN ασκούν έναν πολύπλοκο συνδυασμό λειτουργιών», σημειώνει η ανώτερη συγγραφέας Candice Contet, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Μοριακής Ιατρικής στο Scripps Research.

Σχετικά Άρθρα