Σωστή διατροφή ή ορθορεξία;
30 Μαρτίου 2023, 09:00
Η υγιεινή διατροφή είναι στόχος πολλών ανθρώπων. Ωστόσο, μερικές φορές αυτό το έντονο ενδιαφέρον μετατρέπεται σε διατροφική διαταραχή που ονομάζεται νευρική ή ψυχογενής ορθορεξία, η οποία είναι μία ακραία εμμονή με την υγιεινή διατροφή που συχνά οδηγεί σε υποσιτισμό και βλάπτει την καθημερινή λειτουργία του οργανισμού.
Σύμφωνα με το U.S News, μερικά συμπτώματα της ορθορεξίας είναι:
Ο εθισμός σε υγιεινές τροφές, διατροφή και φαγητό.
Έντονος φόβος για τα τρόφιμα που θεωρούνται ανθυγιεινά και αυστηρή αποφυγή τους.
Υπερβολικό άγχος σε περίπτωση παρέκκλισης από το διατροφικό τους πρόγραμμα.
Συνεχής έλεγχος των συστατικών και των διατροφικών ετικετών .
Υψηλά επίπεδα αγωνίας και ταραχής όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμα υγιεινά τρόφιμα.
Προοδευτική εξάλειψη ομάδων τροφίμων, όπως οι υδατάνθρακες ή τα γαλακτοκομικά.
Υπερβολική ανησυχία για τα φαγητά που σερβίρονται έξω, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την αποφυγή κοινωνικών περιστάσεων.
Η αποφυγή φαγητού που παρασκευάζεται από τρίτους, στη δικαιολογητική βάση του ότι το φαγητό δεν θα πληροί τα υγιεινά πρότυπα που έχουν θέσει για τον εαυτό τους.
Ασυνήθιστο ενδιαφέρον για τις διατροφικές επιλογές των άλλων.
Επί του παρόντος, η ορθορεξία δεν περιλαμβάνεται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5) της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, το οποίο ορίζει τα καθολικά κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση διαταραχών ψυχικής υγείας. Επειδή δεν υπάρχουν επίσημα διαγνωστικά κριτήρια για την ορθορεξία, οι κλινικοί γιατροί χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους και εργαλεία για τη διάγνωση της πάθησης στους ασθενείς.
Κατά τη διάγνωση της ορθορεξίας, οι γιατροί προσπαθούν να εξετάσουν τις απόψεις, τα συναισθήματα και τις ενέργειες κάποιου σχετικά με το φαγητό και να αξιολογήσουν πώς οι διατροφικές του συμπεριφορές επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή ζωή, τις σχέσεις και την υγεία τους.
Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Διατροφικών Διαταραχών των ΗΠΑ, δεν έχουν αναπτυχθεί ειδικές θεραπείες για την ορθορεξία. Πολλοί κλινικοί γιατροί στρέφονται σε θεραπείες που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της ανορεξίας και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας έκθεσης, της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας και της ενισχυμένης γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας, η οποία αναπτύχθηκε ειδικά για τις διαταραχές πρόσληψης τροφής και εστιάζει στην αντιμετώπιση και τροποποίηση των διαφόρων παραγόντων που ωθούν τα άτομα σε τη συμπεριφορά.
Τελικά, με την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία, οι γιατροί μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με ορθορεξία να δομήσουν μια υγιή σχέση με το φαγητό.