Σαλάτες: Η απάντηση στην ζέστη, τα περιττά κιλά και τα προβλήματα με την υψηλή χοληστερίνη
18 Μαΐου 2020, 10:00
Νόστιμες, δροσερές, υγιεινές και εύκολες στην παρασκευή, οι σαλάτες μπορούν να αποτελέσουν όχι μόνο το συνοδευτικό του γεύματος αλλά και το κυρίως πιάτο μας. Δείτε υπό ποιες προϋποθέσεις...
Οι περισσότεροι όταν ακούν την λέξη "σαλάτα" σκέφτονται ντομάτες, μαρούλια, λάχανα και αγγουράκια. Η σαλάτα όμως μπορεί να είναι ...πεδίο δόξης λαμπρό για κάθε γυναίκα και άνδρα που δεν θέλει να μαγειρεύει αλλά του αρέσει να δημιουργεί στην κουζίνα με ό,τι υπάρχει στο ψυγείο.
Εξάλλου, για να αποτελεί πλήρες και υγιεινό γεύμα μία σαλάτα, δεν μπορεί να περιέχει μόνο υδατάνθρακες (λαχανικά και αρτοπαρασκευάσματα). Πρέπει να περιέχει απαραιτήτως και πρωτείνες, φυτικές ή ζωικές, και λίπος σε μορφή ελαιόλαδου ή dressing.
Ας δούμε τι μπορεί να περιέχει μια σαλάτα:
-Λαχανικά ωμά (μαρούλι, λάχανο, ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι κλπ).
-Λαχανικά βραστά (κολοκύθια, πατάτες, καρότα κλπ).
-Λαχανικά ψητά (μελιτζάνες, κολοκύθια, πιπεριές κλπ).
-Όσπρια νερόβραστα (φακές, κόκκινα φασόλια, μαυρομάτικα φασόλια, αρακά κλπ).
-Φρούτα (πορτοκάλι, μήλο, αχλάδι, φράουλες, ακτινίδιο κλπ).
-Γαλακτοκομικά, τυρί ή γιαούρτι.
-Κρουτόν ή φρυγανιές ή παξιμάδια ή κομμάτια ψωμί.
-Ξηρούς καρπούς.
-Αβγά βραστά ή ποσέ.
-Αλλαντικά βραστά ή ψητά ή τηγανισμένα (γαλοπούλα, παριζάκι, λουκάνικο, προσούτο κλπ).
-Οποιοδήποτε κρέας βραστό ή ψητό ή τηγανητό σε κομματάκια.
-Οποιοδήποτε ψάρι βραστό ή ψητό ή παστό ή καπνιστό σε κομματάκια.
Ελαιόλαδο ή dressing
Αφού ανακατέψουμε όλα τα υλικά μας πρέπει να βάλουμε και κάποιου είδους λίπος που θα τα ενώσει. Αυτό ιδανικά είναι το παρθένο ελαιόλαδο με λεμόνι ή ξύδι αλλά μπορεί να είναι επίσης λίγη light μαγιονέζα, ένα μείγμα μαγιονέζας με κέτσαπ, ελαιόλαδο με μουστάρδα κ.ά.