ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πολλά τα οφέλη μετάβασης από το βούτυρο στα φυτικά έλαια

18 Ιουλίου 2024, 07:00

images

Η μετάβαση από μία δίαιτα υψηλή με κορεσμένα λιπαρά, σε μία με ακόρεστα λίπη φυτικής προέλευσης, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο παθήσεων εμφάνισης αρκετών παθήσεων που σχετίζονται με την κυκλοφορία του αίματος και τα λιπίδια σε αυτό.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λίπη φυτικής προέλευσης (ελαιόλαδο και άλλα φυτικά λίπη), αντί για κορεσμένα ζωικά λίπη (φρέσκο βούτυρο), συσχετίστηκαν με μειωμένο ποσοστό διαβήτη τύπου 2 καθώς και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα λιπίδια στο αίμα. Ως μέρος της μελέτης τους, εξέτασαν δεδομένα από ένα υποσύνολο 113 συμμετεχόντων από τη δοκιμή DIVAS, μια τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου διατροφικής παρέμβασης.

Στη δοκιμή DIVAS, 195 συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Η 1η ομάδα ακολούθησε μια δίαιτα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα ζωικά λίπη για 16 εβδομάδες, ενώ οι άλλες 2 ομάδες ακολούθησαν μια δίαιτα που ήταν υψηλότερη σε μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά φυτικής προέλευσης. Οι συμμετέχοντες έδωσαν επίσης δείγματα αίματος. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα λιπιδίων του αίματος από τη δοκιμή DIVAS για να αναπτύξουν ένα σύστημα βαθμολόγησης που θα μπορούσε να συνοψίσει τα αποτελέσματα της εναλλαγής κορεσμένου λίπους με ακόρεστο λίπος σε συγκεντρώσεις 45 λιπιδικών μεταβολιτών.

«Συνοψίσαμε τις επιδράσεις στα λιπίδια του αίματος, με βαθμολογία πολλαπλών λιπιδίων (MLS). Μία υψηλή MLS υποδηλώνει ένα υγιές προφίλ λίπους στο αίμα και η υψηλή πρόσληψη ακόρεστων φυτικών λιπαρών και η χαμηλή πρόσληψη κορεσμένου ζωικού λίπους, μπορεί να βοηθήσει [να επιτύχουμε] τέτοια θετικά επίπεδα MLS», ανέφερε ο Fabian Eichelmann, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής από το Γερμανικό Ινστιτούτο του Human Nutrition Potsdam-Rehbruecke.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εφάρμοσαν αναλόγως τη βαθμολογία MLS, μαζί με μια απλοποιημένη βαθμολογία που ονομάζεται μειωμένο MLS (rMLS), σε δεδομένα από προηγούμενες προοπτικές μελέτες κοόρτης και μια άλλη τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου για την εξέταση των επιδράσεων της ποιότητας του διατροφικού λίπους στα λιπίδια του αίματος και τα αποτελέσματα υγείας που σχετίζονται με τροποποιήσεις στα διαιτητικά λίπη.

Η ανάλυσή τους έδειξε ότι οι συμμετέχοντες με υψηλότερη βαθμολογία MLS ή rMLS, που έδειχνε ότι η διατροφή τους περιελάμβανε περισσότερα ωφέλιμα λίπη, είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιομεταβολικές ασθένειες, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους.

Μία υψηλότερη βαθμολογία MLS, συνδέθηκε με 6πλάσια μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου (32% έναντι 5%) και 5πλάσια μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 (26% έναντι 5%).

Ωστόσο, η μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς, όπως τη μη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την επικύρωση των ευρημάτων. Τέλος, οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως ευρωπαϊκής καταγωγής, γεγονός που περιορίζει τη γενίκευσή της.

Σχετικά Άρθρα