Ποιο όργανο ελέγχει τη διατροφική συμπεριφορά και το αίσθημα κορεσμού
24 Μαΐου 2024, 10:00
Ομάδα επιστημόνων μπορεί να έχει ανακαλύψει ένα λόγο για τον οποίο είναι πιο εύκολο για μερικούς ανθρώπους να σταματήσουν να τρώνε όταν είναι χορτάτοι και πιο δύσκολο για άλλους. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Northwestern Medicine στο Ιλινόις, δηλώνουν ότι αυτό μπορεί να προκαλείται από την αίσθηση της όσφρησης και τα νευρικά συστήματα ανταμοιβής έναντι αρνητικών συναισθημάτων, όπως ο πόνος, καθώς και από τη σύνδεση του εγκεφάλου μεταξύ των περιοχών που ελέγχουν αυτά τα συναισθήματα. Η μελέτη, η οποία, σύμφωνα με το Medical News Today, δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroscience, αναφέρει ότι η θεωρία τους βασίζεται σε μια πρόσφατα ανακαλυφθείσα δομική σύνδεση μεταξύ 2 περιοχών του εγκεφάλου που φαίνεται να εμπλέκονται στη ρύθμιση της συμπεριφοράς σίτισης.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νευρολογική απεικόνιση, μέσω ενός μεγάλου έργου του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH) που σχεδιάστηκε για να χαρτογραφήσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο, που ονομάζεται Human Connectome Project.
Οι υπό μελέτη περιοχές συνδέουν τον οσφρητικό βολβό - μέρος του συστήματος ανταμοιβής του εγκεφάλου που σχετίζεται με την όσφρηση - και μια περιοχή του μεσεγκεφάλου που ονομάζεται PAG, η οποία εμπλέκεται σε συμπεριφορά που ανταποκρίνεται σε αρνητικά συναισθήματα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η μυρωδιά του φαγητού είναι πιο ελκυστική όταν ένα άτομο πεινάει, αλλά η μυρωδιά γίνεται λιγότερο ελκυστική όταν αυτό το άτομο χορταίνει από το φαγητό.
Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν αξιολογήσει πλήρως το νευρικό υπόβαθρο του τρόπου με τον οποίο η αίσθηση της όσφρησης συμβάλλει στο πόσο τρώμε.
«Η επιθυμία για φαγητό σχετίζεται με το πόσο ελκυστική είναι η μυρωδιά του φαγητού – το φαγητό μυρίζει καλύτερα όταν πεινάτε παρά όταν είστε χορτάτοι», δήλωσε ο Guangyu Zhou, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής νευρολογίας στο Northwestern University Feinberg School, σε ανακοίνωσή του. «Αλλά εάν διαταραχθούν τα κυκλώματα του εγκεφάλου που βοηθούν στην καθοδήγηση αυτής της συμπεριφοράς, αυτά τα σήματα μπορεί να μπερδευτούν, με αποτέλεσμα το φαγητό να λειτουργεί ως ανταμοιβή ακόμα και όταν είστε χορτάτοι».
Η αίσθηση ανταμοιβής που έρχεται με το φαγητό θα μπορούσε, με τη σειρά της, να αυξήσει τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).
«Όταν η δομική σύνδεση μεταξύ αυτών των 2 περιοχών του εγκεφάλου είναι πιο αδύναμη, ο ΔΜΣ ενός ατόμου είναι υψηλότερος, κατά μέσο όρο».
«Η κατανόηση του πώς λειτουργούν αυτές οι βασικές διεργασίες στον εγκέφαλο, είναι σημαντική προϋπόθεση για μελλοντική μελέτη που μπορεί να οδηγήσει σε θεραπείες για την υπερκατανάλωση τροφής», δήλωσε η Christina Zelano, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας στο Feinberg.
«Θα χρειαστούν μελλοντικές μελέτες για να αποκαλυφθούν οι ακριβείς μηχανισμοί στον εγκέφαλο που ρυθμίζουν τη διατροφική συμπεριφορά», κατέληξε η καθηγήτρια.