Η κατανάλωση πορτοκαλιών πιθανώς μειώνει κατά 20% τον κίνδυνο κατάθλιψης
07 Μαρτίου 2025, 09:00

Εκτιμάται ότι 280 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με κλινική κατάθλιψη στην οποία συμμετέχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου, όπως είναι το οικογενειακό ιστορικό, οι ορμονικές αλλαγές, άλλες χρόνιες ασθένειες και το συνεχές άγχος. Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης σε ένα άτομο. Αυτά περιλαμβάνουν τη σωματική δραστηριότητα, τον επαρκή ύπνο, τη διαχείριση του άγχους και την υγιεινή διατροφή.
Όσον αφορά τη διατροφή, προηγούμενες έρευνες δείχνουν ακόμη ότι η κατανάλωση υγιεινών τροφών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ενός ατόμου να εμφανίσει κατάθλιψη. Τώρα, μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Microbiome καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα πορτοκάλια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης.
Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερες από 32.000 μεσήλικες γυναίκες που είχαν συμμετάσχει στη Μελέτη Νοσηλευτών Υγείας II. Μεταξύ 2003 και 2017, στάλθηκαν περιοδικά ερωτηματολόγια στους συμμετέχοντες στη μελέτη για να τους ρωτήσουν σχετικά με τη διατροφή και την κατάθλιψή τους.
Χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα της αλληλουχίας DNA από δείγματα κοπράνων που είχαν συλλεχθεί προηγουμένως από συμμετέχοντες, οι ερευνητές βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης εσπεριδοειδών και μιας αφθονίας 15 ειδών στο μικροβίωμα του εντέρου, συμπεριλαμβανομένου ενός βακτηρίου που ονομάζεται Faecalibacterium prausnitzii. Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι το Faecalibacterium prausnitzii είναι ευεργετικό για τον οργανισμό καθώς βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει με γαστρεντερικές ασθένειες όπως η νόσος του ευερέθιστου εντέρου καθώς και η παχυσαρκία, ακόμη και ο διαβήτης τύπου 2, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες σε ζώα.
Επιπλέον, οι επιστήμονες βρήκαν μικρότερη ποσότητα F. prausnitzii στο μικροβίωμα των συμμετεχόντων στη μελέτη με κατάθλιψη. «Διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση ενός μεσαίου πορτοκαλιού την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης κατά περίπου 20%,» δήλωσε σε δελτίο τύπου ο Raaj Mehta, MD, MPH, εκπαιδευτής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και επικεφαλής συγγραφέας αυτής της μελέτης.
«Και το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι συγκεκριμένο για τα εσπεριδοειδή. Όταν εξετάζουμε τη συνολική κατανάλωση φρούτων ή λαχανικών των ανθρώπων ή άλλα μεμονωμένα φρούτα όπως τα μήλα ή οι μπανάνες, δεν βλέπουμε καμία σχέση μεταξύ της πρόσληψης και του κινδύνου κατάθλιψης», εξήγησε περαιτέρω.
Οι επιστήμονες επικύρωσαν τα ευρήματά τους σε άνδρες με συμμετέχοντες στη Μελέτη επικύρωσης του τρόπου ζωής των ανδρών, η οποία έδειξε επίσης μείωση του F. prausnitzii στα μικροβιώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη.
Για τα επόμενα βήματα αυτής της έρευνας, ο Rudolph Bedford, MD, γαστρεντερολόγος στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John στη Σάντα Μόνικα, είπε ότι «υπάρχουν πολλά ακόμη [που πρέπει] να γίνουν».
Tags: διατροφή και κατάθλιψη, Κατάθλιψη, πορτοκάλι