ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τυρί: Πως μπορεί να επηρεάσει το μικροβίωμα του εντέρου

13 Μαρτίου 2025, 09:00

images

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Applied and Environmental Microbiology, ερευνητές μελέτησαν την επίδραση της κατανάλωσης τυριού στη μικροχλωρίδα του εντέρου. Η διατροφή αναγνωρίζεται ως ο πρωταρχικός παράγοντας που διαμορφώνει το μικροβιακό οικοσύστημα του εντέρου. Χρησιμεύει επίσης ως όχημα για τη μεταφορά μικροβίων που σχετίζονται με τα τρόφιμα στο έντερο, όπου πολλαπλασιάζονται, ρυθμίζουν τη μικροχλωρίδα και επηρεάζουν την υγεία του ξενιστή. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, συμπεριλαμβανομένου του γιαουρτιού και του τυριού, είναι από τα διατροφικά συστατικά που καταναλώνονται περισσότερο.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις επιπτώσεις της πρόσληψης τυριού στη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου χρησιμοποιώντας ένα in vitro μέσο προσομοίωσης περιβάλλοντος του εντέρου (GESM). 15 τυριά καλλιεργήθηκαν σε GESM για 16 ώρες, ακολουθούμενα από εκχύλιση DNA και αλληλούχιση. Η μικροβιακή σύνθεση άλλαξε δραστικά με την καλλιέργεια GESM, μειώνοντας την αφθονία των κυρίαρχων ειδών κι αυξάνοντας ορισμένα βοηθητικά βακτηριακά ταξινομημένα είδη. Για παράδειγμα, το Hafnia paralvei σε δείγμα τυριού (L3) αυξήθηκε από 0,08% σε 86% μετά την καλλιέργεια.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν αλληλουχία RNA και ιεραρχική ομαδοποίηση, εντοπίζοντας 3 ομάδες έκφρασης (EXC1–EXC3), με την EXC2 να είναι η πιο διαδεδομένη. Η λειτουργική ανάλυση αυτών των ομάδων αποκάλυψε 62 γονίδια που κωδικοποιούν ένζυμα (ECG) που σχετίζονται με την προστασία από το οξειδωτικό στρες, τη βιοσύνθεση λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFA) και την παραγωγή βιταμινών.

Μια ανάλυση γονιδιακής οπισθοδρόμησης εντόπισε το Clostridium butyricum , το H. paralvei και το E. hormaechei ως βασικές καλλιέργειες μετά το GESM εμπλουτισμένες.

Η μεταβολική ανάλυση εντόπισε 1.787 σήματα, με 142 να δείχνουν σημαντικές αλλαγές μετά την καλλιέργεια του GESM. Μεταξύ αυτών, 45 είχαν αναγνωρίσιμες ενώσεις. Συγκεκριμένα, οι μειώσεις στα λιπίδια των στερολών, όπως το γλυκοχολικό οξύ (ένας μεταβολίτης του χολικού οξέος που συνδέεται με την αντίσταση στα παθογόνα), υποδηλώνουν ότι τα βακτήρια του τυριού μπορεί να υποστηρίζουν έμμεσα την υγεία του εντέρου.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα λιγότερο άφθονα βακτήρια στη μικροχλωρίδα του τυριού διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση της λειτουργίας της μικροχλωρίδας του εντέρου.

Η παρουσία του H. paralvei T10 στο έντερο συνέβαλε στην παραγωγή μεταβολιτών που επηρεάζουν τις αλληλεπιδράσεις ξενιστή-μικροβίου και μικροβίου-μικροβίου. Ενώ το μοντέλο in vitro της μελέτης παρέχει μηχανιστικές γνώσεις, απαιτείται μελλοντική έρευνα σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθεί εάν αυτά τα βακτήρια επιμένουν και αλληλεπιδρούν με τα εγγενή μικρόβια του εντέρου in vivo.

Συνολικά, τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση στη διαμόρφωση της μικροχλωρίδας του εντέρου και στην προαγωγή της ανθρώπινης υγείας.



Σχετικά Άρθρα