ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη 1

18 September 2024, 07:00

images

Ο διαβήτης τύπου 1 επηρεάζει παιδιά και ενήλικες, αλλά συχνά εμφανίζεται στη νεαρή ενήλικη ζωή ή νωρίτερα. Οι ερευνητές ενδιαφέρονται να κατανοήσουν ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξή του. Ένας τομέας ενδιαφέροντος είναι το πώς η διατροφή θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 1. Τα αποτελέσματα από μια πρόσφατη μελέτη κοινοποιήθηκαν στην 60ή ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 9 και 13 Σεπτεμβρίου στη Μαδρίτη της Ισπανίας.

Η μελέτη διερεύνησε πώς συγκεκριμένα τρόφιμα σχετίζονται με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1. Οι ερευνητές μπόρεσαν να μελετήσουν τη διατροφή περισσότερων από 5.000 παιδιών. Οι ερευνητές που διεξήγαγαν αυτή τη μελέτη, ήθελαν να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ ορισμένων διατροφικών επιλογών και της ανάπτυξης διαβήτη τύπου 1. Κατάφεραν να εξετάσουν 34 ομάδες τροφίμων μέσω της συλλογής δεδομένων τους.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Medical News Today, εξέτασαν μερικά διαφορετικά καταληκτικά σημεία, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 1, των αντισωμάτων κυττάρων νησίδων και της πολλαπλής βιοχημικής αυτοανοσίας νησίδων.

Τα τελικά σημεία της αυτοανοσίας των νησίδων, υποδεικνύουν την αυτοάνοση απόκριση του οργανισμού που οδηγεί στην καταστροφή και τη δυσλειτουργία των βήτα-κυττάρων του παγκρέατος.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από συμμετέχοντες στη μελέτη Πρόβλεψης και Πρόληψης Διαβήτη Τύπου 1 (DIPP). Ανέλυσαν δεδομένα από 5.674 συμμετέχοντες και τους παρακολούθησαν από τη γέννηση μέχρι την ηλικία των 6 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν γενετικά επιρρεπείς στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου συλλογής δεδομένων, 94 συμμετέχοντες ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 1, 247 ανέπτυξαν αντισώματα κυττάρων νησίδων συν βιοχημική αυτοάνοση νησίδων, 206 ανέπτυξαν αυτοάνοση πολλαπλών βιοχημικών νησίδων και 64 εμφάνισαν «εξέλιξη από αυτοάνοση νησίδων σε διαβήτη τύπου 1».

Ακόμη, μέσω της ανάλυσής τους, οι ερευνητές εντόπισαν τρόφιμα που σχετίζονται με αυξημένο ή μειωμένο κίνδυνο για καταληκτικά σημεία που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 1.

Για παράδειγμα, διαπίστωσαν ότι η βρώμη και οι μπανάνες συσχετίστηκαν με αντισώματα κυττάρων νησιδίων και με βιοχημική αυτοανοσία των νησιδίων. Η βρώμη, οι μπανάνες, τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση και το σιτάρι, συσχετίστηκαν με πολλαπλή βιοχημική αυτοανοσία νησίδων.

Ωστόσο, τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο για αυτά τα σημεία αυτοανοσίας των νησίδων. Η σίκαλη, η βρώμη και τα φρούτα συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1, ενώ τα μούρα συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο.

Εξετάζοντας όλα τα τρόφιμα από κοινού, οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση περισσότερων σταυρανθών λαχανικών συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο για πολλά τελικά σημεία που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 1, ενώ η κατανάλωση περισσότερης βρώμης, δημητριακών με γλουτένη και φρούτων συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο.

Ωστόσο, σημειώνουν ότι μελλοντική έρευνα μπορεί να βοηθήσει στο να επιβεβαιωθεί ότι οι επιλογές τροφίμων μπορούν να επηρεάσουν την αυτοάνοση διαδικασία που οδηγεί στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1 ή να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα.

Σχετικά Άρθρα