Οι καλύτερες τροφές για την περίοδο έξαρσης των ιώσεων
09 Φεβρουαρίου 2020, 08:05
Κακά τα ψέματα! Δεν υπάρχει μια τροφή που θα μας προστατέψει από τις ιώσεις ή που θα μας κάνει καλά αν κολλήσαμε γρίπη. Το "μυστικό" -αν μπορούμε να το ονομάσουμε έτσι- κρύβεται στην ισορροπημένη, σωστή διατροφή!
Δεν χρειάζεται να φάμε πολύ. Χρειάζεται όμως να τρώμε σε προληπτικό και θεραπευτικό επίπεδο, σωστές τροφές στην σωστή αναλογία.
Σε προληπτικό επίπεδο, η εποχή έξαρσης των ιώσεων δεν είναι κατάλληλη για αυστηρές δίαιτες και δη για αυτές που αποκλείουν από τη διατροφή μας ολόκληρες ομάδες τροφών και τα θρεπτικά τους συστατικά. Πρέπει δηλαδή να τρώμε 4-5 μικρά γεύματα μέσα στη μέρα, με ισορροπία πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών και -αν το επιθυμούμε και συμφωνεί ο γιατρός μας- να παίρνουμε προληπτικά μία πολυβιταμίνη.
Σε θεραπευτικό επίπεδο, είναι πιο σύνθετα τα πράγματα καθώς ο ασθενής από ίωση χάνει την όρεξή του. Εδώ το διαιτολόγιο πρέπει να περιέχει λοιπόν πολλές σούπες, που θα τον βοηθήσουν να τραφεί σωστά, παίρνοντας ταυτόχρονα και το απαραίτητο νερό.
Τα τρόφιμα που συστήνονται ιδιαίτερα για τις ιώσεις είναι:
-Τα εσπεριδοειδή φρούτα όπως είναι τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια.
-Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι.
-Το βραστό κοτόπουλο και ο ζωμός του.
-Το βραστό ψάρι και ο ζωμός του.
-Το γιαούρτι με καλλιέργεια όχι τα "επιδόρπια γιαουρτιού".
- Το μέλι σε αφεψήματα και σε φρυγανιά.
-Τα καρότα κατά προτίμηση ωμά σε σαλάτα ή στον ατμό.
Επίσης σημαντικό είναι να πίνει ο ασθενής πολλά υγρά, και ως εκ τούτου το γάλα, τα αφεψήματα, οι φυσικοί χυμοί και το απλό νερό είναι απολύτως απαραίτητα σε ποσότητες μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες. Καλό είναι επίσης τα αφεψήματα να είναι ζεστά αλλά όχι καυτά, διότι δεν έχει να ωφεληθεί ο λαιμός από την εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία αλλά μόνο να του δημιουργηθούν παραπάνω προβλήματα μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις.
ΠΗΓΗ
MAYO CLINIC
Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Tags: Γρίπη, διατροφή για τις ιώσεις