ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Κρυμμένα» κορεσμένα λιπαρά κάνουν κακό στον οργανισμό μας

27 Αυγούστου 2024, 18:00

images

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο διατροφής του σύγχρονου ανθρώπου. Οι συμμετέχοντες ερευνητές, αφού μελέτησαν τη διατροφή περισσότερων από 35.000 Αμερικανών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τρόφιμα όπως είναι το στήθος κοτόπουλου, η κέτσαπ και άλλα καρυκεύματα που χρησιμοποιούνται καθημερινά, μπορεί να φαίνονται αθώα, αλλά προσθέτουν κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα στη διατροφή!

Ο καθηγητής Δρ Christopher Taylor, διευθυντής της Ιατρικής Διαιτολογίας στη Σχολή Υγείας και Αποκατάστασης στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, ο οποίος ήταν και ο επικεφαλής της έρευνας, ανέφερε ότι «το στήθος κοτόπουλου προωθείται ως μια επιλογή με χαμηλά κορεσμένα λιπαρά, αλλά εξακολουθεί να περιέχει κάποια ποσότητα λιπαρών. Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς τρόφιμα με μικρές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών μπορούν να προσθέτουν σταδιακά αυτά τα λιπαρά στη διατροφή μας με έναν ύπουλο τρόπο».

Σύμφωνα με τις διατροφικές οδηγίες, οι άνθρωποι θα πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και σακχάρων σε λιγότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων τους. Ωστόσο, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι ενήλικες ξεπερνούν αυτά τα όρια, με τα κορεσμένα λιπαρά να αποτελούν το 12% και τα προστιθέμενα σάκχαρα το 14%-16% των ημερήσιων θερμίδων. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της κατανάλωσης τροφών όπως το τυρί και τα αναψυκτικά, αλλά ακόμα και οι φαινομενικά υγιεινές επιλογές μπορούν να παίξουν ρόλο.

Η μελέτη κατέταξε τρόφιμα όπως το τυρί, η πίτσα, το παγωτό και τα αυγά στην κορυφή της λίστας για υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Άλλες συνηθισμένες πηγές περιλαμβάνουν τα αλλαντικά, τα υποκατάστατα κρέμας, τις τηγανητές πατάτες και το πλήρες γάλα.

Όσον αφορά τις πηγές προστιθέμενων σακχάρων, τα αναψυκτικά, το τσάι, οι χυμοί φρούτων, τα κέικ και οι πίτες ήταν οι συνηθέστερες επιλογές. Ωστόσο, και άλλα τρόφιμα όπως οι μπάρες δημητριακών, τα ενεργειακά ποτά, το ψωμί και τα καρυκεύματα με βάση την ντομάτα συμβάλλουν επίσης στην τακτική κατανάλωση ζάχαρης.



Σχετικά Άρθρα