Influencers παραπληροφορούν σχετικά με τις συνέπειες της δίαιτας χαμηλής σε πρωτεΐνες
04 Ιουλίου 2024, 09:00
Μία δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχει αναγνωριστεί από καιρό για συμβολή της στην απώλεια βάρους και τα οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, η παραπληροφόρηση, σύμφωνα με την οποία μια δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες είναι η καλύτερη, διαδίδεται σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, όπως το TikTok και το Reddit. Οι υποστηρικτές της λανθασμένης αυτής προσέγγισης, ισχυρίζονται ότι χρειαζόμαστε λιγότερη πρωτεΐνη από ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα και ότι η μείωση της πρόσληψης πρωτεΐνης, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.
Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ένα βίντεο TikTok που δημοσιεύτηκε από το διαιτολόγο @endocrinenutritionist. Στο βίντεο, ο ίδιος υποστήριξε ότι το πιο ισχυρό επιχείρημα για μια δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες, είναι ότι το ανθρώπινο μητρικό γάλα περιέχει μόλις 6% πρωτεΐνη και ότι τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, οι άνθρωποι διπλασιάζονται σε μέγεθος. «Θεωρητικά, αυτό πρέπει να είναι το σύνολο της πρωτεΐνης που χρειαζόμαστε», είπε.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι ο λόγος που πιστεύουμε ότι η ζωική πρωτεΐνη είναι καλύτερη από την πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, είναι λόγω «μελετών αμινοξέων που έγιναν στις αρχές του 1900 σε αρουραίους».
Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του συγκεκριμένου influencer, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Για παράδειγμα, το ποσοστό της πρωτεΐνης που εμπεριέχεται στο μητρικό γάλα, αγγίζει το 1%, όχι το 6%, ενώ μια μελέτη που διεξήχθη σε ηλικιωμένους άντρες το 2020, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χαμηλή πρόσληψη πρωτεϊνών, συσχετίστηκε με μέτρια αύξηση του κινδύνου θνησιμότητας από κάθε αιτία στους ηλικιωμένους άνδρες.
Η Kelsey Costa, διαιτολόγος και υπεύθυνη Επικοινωνίας στο Examine, αναφέρει ότι η συζήτηση για την ιδέα ότι ο περιορισμός της πρόσληψης πρωτεϊνών ή ορισμένων απαραίτητων αμινοξέων μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής, έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο.
«Μελέτες σε τρωκτικά έχουν δείξει επίσης ότι η μείωση της κατανάλωσης πρωτεΐνης, χωρίς μείωση των (προσλαμβανόμενων) θερμίδων, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής αυτών των ζώων. Ωστόσο, τα στοιχεία είναι περιορισμένα και βασίζονται σε μελέτες σε ζώα», σημείωσε.
Επομένως, αυτά τα αποτελέσματα δεν ισχύουν απαραίτητα για τον άνθρωπο. Επιπλέον, επεσήμανε ότι οποιοδήποτε πιθανό όφελος από τον μακροπρόθεσμο περιορισμό των πρωτεϊνών πιθανότατα αντισταθμίζεται από τον αυξημένο κίνδυνο σαρκοπενίας, μια σχετιζόμενη με την ηλικία και προοδευτική απώλεια μυών και δύναμης.
Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός influencers στο διαδίκτυο, εξακολουθούν να διαδίδουν παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους των διατροφικών προσεγγίσεων. Γι' αυτό πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τις συμβουλές των influencers που επιλέγετε να ακολουθήσετε.
Tags: Αδυνάτισμα, Δίαιτα, Λήψη πρωτεΐνης, Πρωτεΐνες