ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης επισπεύδει τη γήρανση, ενώ τα αντιοξειδωτικά την επιβραδύνουν

13 Αυγούστου 2024, 09:00

images

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, η πρόσληψη ζάχαρης αυξάνει ένα επιγενετικό μέτρο της βιολογικής ηλικίας στις γυναίκες, ενώ η τήρηση διαφόρων προγραμμάτων διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά ή αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, το μειώνει. Ερευνητές από το UC San Francisco, παρακολούθησαν μια ομάδα μαύρων και λευκών γυναικών που συμμετείχαν στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης και Υγείας (NGHS) για την καρδιά, τους πνεύμονες και το αίμα.

Οι συμμετέχουσες είχαν αρχικά εγγραφεί στη μελέτη σε ηλικία μεταξύ 9 και 19 ετών από το 1987-1997 και παρακολουθήθηκαν μεταξύ 2015-2019, όταν ήταν πλέον σε ηλικία 36-43 ετών. Η μελέτη σχεδιάστηκε αρχικά για τη διερεύνηση της υγείας της καρδιάς και του μεταβολισμού και υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τη διατροφή επειδή ζητήθηκε από τους συμμετέχουσες να συμπληρώσουν ένα ημερολόγιο διατροφής 3 ημερών κατά την παρακολούθηση.

Η ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης στη δίαιτα υπολογίστηκε χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, όπως και η τήρηση της μεσογειακής διατροφής, ο δείκτης εναλλακτικής υγιεινής διατροφής και μια νέα βαθμολογία θρεπτικών συστατικών από 0-24, σχεδιασμένη ειδικά για αυτήν τη μελέτη.

Αυτός ο νέος δείκτης θρεπτικών συστατικών υπολογίστηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα σχετικά με την ποσότητα των ακόλουθων μικροθρεπτικών συστατικών στη διατροφή:

⦁βιταμίνη Α

⦁βιταμίνη Ε

⦁βιταμίνη C

⦁φυλλικό οξύ

⦁βιταμίνη Β12

⦁ψευδάργυρος

⦁σελήνιο

⦁μαγνήσιο

⦁ίνες

⦁μονοακόρεστα λιπαρά οξέα

⦁ισοφλαβόνες

⦁σάκχαρα.

Η επιγενετική ηλικία υπολογίστηκε χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο που ονομάζεται GrimAGE2. Αυτός ο αλγόριθμος εξετάζει τη μεθυλίωση συγκεκριμένων σημείων στο γονιδίωμα για να εκτιμήσει την έκθεση σε c-αντιδρώσα πρωτεΐνη, μια πρωτεΐνη που παράγεται στο ήπαρ ως απόκριση στη φλεγμονή και στην αιμοσφαιρίνη A1C, η οποία δείχνει πόση ποσότητα σακχάρου υπάρχει στο αίμα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι για κάθε επιπλέον γραμμάριο ζάχαρης που έτρωγαν οι γυναίκες την ημέρα, υπήρχε αύξηση κατά 7 ημέρες στη βαθμολογία GrimAGE2. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι συμμετέχουσες που ακολουθούσαν μια μεσογειακή διατροφή, το δείκτη εναλλακτικής υγιεινής διατροφής και το δείκτη θρεπτικών συστατικών των ερευνητών είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες GrimAGE2.

Οι συγγραφείς δηλώνουν ότι τα αποτελέσματά τους ταυτίζονται με αυτά από προηγούμενες μελέτες και τονίζουν ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει την επίδραση της διατροφής στην επιγενετική ηλικία των μαύρων γυναικών.

Τέλος, υποστηρίζουν ότι η διατροφή υψηλότερης ποιότητας με μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών θρεπτικών συστατικών, έχει θετικό αντίκτυπο στην επιγενετική ηλικία, ενώ η ζάχαρη αυξάνει την επιγενετική ηλικία.

Σχετικά Άρθρα