ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υγιεινή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο πεπτικό σύστημα

27 Δεκεμβρίου 2024, 07:00

images

Με τις διαγνώσεις καρκίνου του εντέρου να αυξάνονται σε άτομα κάτω των 50 ετών, οι ερευνητές προτρέπουν το κοινό να αυξήσει την πρόσληψη φυτικών ινών και να υιοθετήσει πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες για να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής του. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Flinders και το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών στην Αυστραλία, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition και βασίζεται σε υπάρχοντα στοιχεία, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια, όσπρια και γαλακτοκομικά μπορεί να προσφέρει προστασία από καρκίνους του γαστρεντερικού.

Οι ερευνητές έχουν βρει ισχυρές συνδέσεις μεταξύ της κακής διατροφής και του υψηλότερου κινδύνου για καρκίνους του πεπτικού συστήματος και προτείνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων υγιεινών λιπαρών και λαχανικών, με παράλληλο περιορισμό της ζάχαρης και του αλκοόλ, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων τύπων.

Αντίθετα, τα ανθυγιεινά διατροφικά πρότυπα - που χαρακτηρίζονται από υψηλή κατανάλωση κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων, φαστ φουντ, επεξεργασμένων δημητριακών, αλκοόλ και ζαχαρούχων ποτών - συνδέονται ισχυρά με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του γαστρεντερικού.

Ο συγγραφέας Zegeye Abebe Abitew, βοηθός ερευνητής στο Κολλέγιο Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Flinders, είπε στο Medical News Today ότι «μια διατροφή πλούσια σε υγιή λίπη, έλαια, σκούρα πράσινα λαχανικά και άλλα λαχανικά, σε συνδυασμό με χαμηλή πρόσληψη ζάχαρης , μπύρες και ποτά, συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου».

«Τα λαχανικά είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και υποστηρίζουν τη συνολική υγεία», εξήγησε.

«Από την άλλη πλευρά, μια δίαιτα υψηλή σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένων εσπεριδοειδών, άλλων φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, ζάχαρης και σκούρα πράσινα λαχανικά, δεν έδειξε ξεκάθαρη σχέση με τον κίνδυνο [καρκίνου του παχέος εντέρου]», είπε ο Abitew.

«Ενώ οι φυτικές ίνες είναι γνωστό ότι προστατεύουν από [καρκίνο του παχέος εντέρου], η υψηλή πρόσληψη [τροφίμων] μη ολικής αλέσεως και ζάχαρης σε αυτό το μοτίβο μπορεί να εξισορροπήσει τα προστατευτικά τους αποτελέσματα», διευκρίνισε.

Ο ανώτερος συγγραφέας Yohannes Melaku, MSc, MPH, PhD, εξήγησε ότι «αυτά τα ευρήματα ενισχύουν τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες και υγιή λίπη ως ένα πιθανό προληπτικό μέτρο κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου».

«Οι πρωτοβουλίες για τη δημόσια υγεία θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στην αύξηση της πρόσβασης και της ευαισθητοποίησης σε τέτοια τρόφιμα για να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου. Αν και η μελέτη δεν μιλά για το πώς τα διατροφικά πρότυπα επηρεάζουν τις πιθανότητες επιβίωσης μόλις εμφανιστεί καρκίνος του παχέος εντέρου, η προώθηση της υγιεινής διατροφής θα μπορούσε να συμβάλει ευρέως στις στρατηγικές πρόληψης του καρκίνου».

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω κλινικές δοκιμές για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα διατροφικά πρότυπα επηρεάζουν την ανάπτυξη του καρκίνου και για την θεώρηση της ισορροπημένης διατροφή ως προληπτικό μέτρο.

Σχετικά Άρθρα