Η πολύτιμη βιταμίνη D και από που την λαμβάνουμε
07 Οκτωβρίου 2020, 10:00
Ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Μάικλ Χόλικ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, οι οποίοι έκαναν δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One» αναφέρουν ότι οι ασθενείς με COVID-19 που είχαν επαρκή ποσότητα βιταμίνης D στον οργανισμό τους, ξεπέρασαν πιο εύκολα τη νόσο.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 235 ασθενείς εισηγμένους στο νοσοκομείο με διάγνωση COVID-19 και διαπιστώθηκε ότι οι άνω των 40 ετών με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D είχαν 51,5% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από κορωνοϊό, σε σχέση με όσους είχαν ανεπαρκή επίπεδα της εν λόγω βιταμίνης (κάτω από 30 ng/mL). «Η νέα μελέτη παρέχει άμεσες ενδείξεις ότι η επάρκεια σε βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τις επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της “καταιγίδας κυτταροκινών” και τελικά την πιθανότητα θανάτου από Covid-19», δήλωσε ο Δρ Χόλικ.
Ο καθηγητής είχε δημοσιεύσει κι άλλη σχετική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η επάρκεια βιταμίνης D μειώνει κατά 54% την πιθανότητα να κολλήσει κάποιος τον κορωνοϊό και άλλους ιούς.
Και το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από άλλη έρευνα σε 489 ασθενείς, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open, κ αι η οποία καταλήγει λίγο ως πολύ στο ίδιο συμπέρασμα, δηλαδή ότι η θεραπεία με βιταμίνη D μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.
Που βρίσκουμε την βιταμίνη D
Τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D είναι ορισμένα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος, ο μπακαλιάρος και οι σαρδέλες), το μουρουνέλαιο, τα αυγά και το βοδινό συκώτι. Παρόλα αυτά, ο οργανισμός προσλαμβάνει τη βιταμίνη D κυρίως μέσω της σύνθεσής της στο δέρμα μας με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Ο χρόνος έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία που απαιτείται για τη σύνθεση των απαραίτητων ποσών βιταμίνης D εξαρτάται από την ηλικία, το χρώμα του δέρματος και από τα υποκείμενα προβλήματα υγείας. Σε γενικές γραμμές αρκεί να παραμένει κάποιος με γυμνό δέρμα κάτω από τον ήλιο 15 λεπτά ημερησίως για να την συνθέσει.
Tags: Βιταμίνη D, Κορωνοϊός