ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής

27 Ιουνίου 2024, 09:00

images

Πολλαπλές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η καθιστική ζωή μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στη γενική υγεία και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για διάφορες παθήσεις, όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία, η οστεοπόρωση, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Τώρα, νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Public Health, καταλήγει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη ορισμένων εκ των βλαβερών συνεπειών του καθιστικού τρόπου ζωής.

Ειδικότερα, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Soochow στο Suzhou της Κίνας, αναφέρουν ότι το να κάθεστε για περισσότερες από 8 ώρες την ημέρα, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία, αλλά και ιδίως από καρδιακή νόσο, σε σύγκριση με το να παραμένετε καθιστοί για διάστημα μικρότερο από 4 ώρες την ημέρα. Ωστόσο, όσοι έπιναν περισσότερο καφέ, φάνηκε να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καφέ.

Γι' αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 10.700 συμμετέχοντες στην Εθνική Έρευνα για την Εξέταση Υγείας και Διατροφής των Η.Π.Α. για το διάστημα 2007–2018, σχετικά με το χρόνο που περνούσαν καθιστοί καθημερινά και την κατανάλωση καφέ.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, η Bingyan Li, PhD, καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφής και Υγιεινής Τροφίμων στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Ιατρικό Κολλέγιο του Πανεπιστημίου Soochow στο Suzhou της Κίνας και συγγραφέας αυτής της μελέτης, και η ερευνητική της ομάδα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, όσοι κάθονταν για περισσότερες από 8 ώρες την ημέρα, έχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτων, τόσο από κάθε αιτία, όσο και από καρδιαγγειακά νοσήματα, σε σύγκριση με όσους κάθονται για λιγότερο από 4 ώρες την ημέρα.

Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι οι συμμετέχοντες που δεν έπιναν καφέ και κάθονταν για 6 ή περισσότερες ώρες την ημέρα, είχαν περίπου 1,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάθε είδους αιτία σε σχέση με όσους πίνουν καφέ που κάθονταν για λιγότερο από 6 ώρες την ημέρα.

Μετά την ανασκόπηση αυτής της μελέτης, ο Yu-Ming Ni, MD, καρδιολόγος και λιπιδολόγος στο MemorialCare Heart and Vascular Institute στο Orange Coast Medical Center στο Fountain Valley της Καλιφόρνια, προέτρεψε τους αναγνώστες να αντιμετωπίσουν τα ευρήματα με επιφυλακτικότητα.

«Αυτή είναι μια μελέτη συσχέτισης, επομένως, προσπαθούμε να κατανοήσουμε τη σχέση μεταξύ του καφέ και των καρδιαγγειακών παθήσεων», εξήγησε ο Ni. «Όταν, όμως, εξετάζετε τις συσχετίσεις, είναι δύσκολο να καταλάβετε εάν ο καφές είναι ο λόγος για τον οποίο παρατηρείται η μείωση των καρδιακών παθήσεων ή εάν υπάρχει κάποιος άλλος παράγοντας που μειώνει την καρδιαγγειακή θνησιμότητα στο άτομο που πίνει καφέ».

Σχετικά Άρθρα