Η κατάλληλη διατροφή για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
03 Αυγούστου 2021, 12:00
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια συνήθης πάθηση για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και κυρίως επηρεάζει τον τρόπο που λειτουργούν οι ωοθήκες τους. Κάποια από τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου είναι η ακανόνιστη περίοδος, η υπερανδρογοναιμία (τριχοφυΐα, ακμή, λιπαρότητα στο δέρμα) και οι πολυκυστικές ωοθήκες που σημαίνει συσσώρευση πολλών μικρών κύστεων περιφερειακά στην ωοθήκη.
Κάποιες άλλες διαταραχές μπορεί να συνοδεύουν το σύνδρομο, όπως η αύξηση σωματικού βάρους, συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, κακοήθεια του ενδομητρίου, διαβήτης τύπου 2, αρτηριακή υπέρταση και άλλες.
Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των πολυκυστικών ωοθηκών, σε συνδυασμό με την απώλεια του περιττού βάρους και την ισορροπημένη διατροφή περιορίζουν τον κίνδυνο των μακροπρόθεσμων αυτών επιπλοκών.
Για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών προτείνεται ένα εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο για κάθε γυναίκα, ώστε, να ρυθμίσει τον κύκλο της ή να χάσει βάρος εάν χρειάζεται και να έχει μία καλή πρόληψη για χρόνια νοσήματα.
Αυτό που προτείνεται γενικότερα για το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι συμβουλές οι οποίες αποτελούν την βάση των υγιεινών διατροφικών συνηθειών.
Ο συνδυασμός που συμβάλλει θετικά στη βελτίωση όλων των συμπτωμάτων σε γυναίκες με Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών, είναι μια ισορροπημένη διατροφή, με ταυτόχρονη αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η κακή διατροφή είναι ένας παράγοντας που αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης πολυκυστικών ωοθηκών. Για τον λόγο αυτό, συστήνεται μια ισορροπημένη διατροφή η οποία θα μετριάσει το φαινόμενο στην γυναίκα και τις επιπτώσεις του.
Τί προτείνεται
- Μικρά και συχνά γεύματα
Κατά προτίμηση 4-5 την ημέρα - 3 κυρίως γεύματα και 2 ενδιάμεσα σνακ.
- Πληθώρα κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών
Κατανάλωση λαχανικών εποχής και φρούτων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως εσπεριδοειδή, μήλα κ.ά.
- Λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα
Έμφαση στα ανεπεξέργαστα δημητριακά όπως ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, αναποφλοίωτο ρύζι, δημητριακά ολικής άλεσης, μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως και τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες.
- Ισορροπημένη διατροφή
Ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες: φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και προϊόντα ολικής άλεσης, άπαχες πρωτεΐνες και χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου του αίματος, στη βελτίωση της χρήσης ινσουλίνης και κατά συνέπεια στην ομαλοποίηση των επιπέδων των ορμονών.
- Αύξηση της κατανάλωσης μονοακόρεστων και ω-3 λιπαρών οξέων
Προτίμηση τροφίμων όπως λιπαρά ψάρια, ελαιόλαδο, καρύδια, αμύγδαλα, αβοκάντο, φυτική μαργαρίνη.
- Αποφυγή ζάχαρης
Μειωμένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε απλά σάκχαρα όπως γλυκά, ροφήματα και γενικά ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή, διότι επιδεινώνουν την υπερινσουλιναιμία και την ινσουλινοαντίσταση.
- Ναι στα χαμηλά λιπαρά
Πρόσληψη πρωτεϊνών κυρίως από άπαχο κρέας, ψάρια, πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Μείωση της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων στα λιπαρά, όπως κρέμα γάλακτος, βούτυρο, μαγιονέζα.
- Ενυδάτωση
Άφθονη κατανάλωση υγρών και νερού, φυσικών χυμών, χαμηλής ή καθόλου περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Ο ρόλος της φυσικής δραστηριότητας
Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ινσουλινοαντίστασης και κατά συνέπεια στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου.
Μισή ώρα μέτριας έντασης σωματικής δραστηριότητας κρίνεται απαραίτητη τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα. Ιδανικές ασκήσεις αποτελούν το περπάτημα, το ποδήλατο, το κολύμπι.
Tags: PCOS, πολυκυστικές ωοθήκες