ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η καθημερινή λήψη πολυβιταμινών δεν βοηθάει τα υγιή άτομα

30 Ιουνίου 2024, 08:00

images

Οι πολυβιταμίνες που χορηγούνται σε καθημερινή βάση, είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά μπορεί να μην βελτιώνουν την υγεία σας στην πραγματικότητα. Υπολογίζεται ότι το 1/3 των ενηλίκων στις ΗΠΑ, λαμβάνει τουλάχιστον μια πολυβιταμίνη. Οι καταναλωτικές δαπάνες για αυτά τα συμπληρώματα, ανέρχονται σε περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, περίπου το 1/7 του συνόλου της χρηματοδότησης που διατίθεται για συμπληρώματα. Φυσικά, η ιδέα του να λαμβάνουμε όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα σε 1 χάπι την ημέρα, είναι δελεαστική. Οι ενήλικες αναφέρουν ότι λαμβάνουν πολυβιταμίνες για τη διατήρηση της υγείας και της φυσικής κατάστασης, καθώς και για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών.

Ωστόσο, τα στοιχεία που δείχνουν ότι η καθημερινή λήψη πολυβιταμινών μπορεί να μην παρέχει στους καταναλωτές κανένα πραγματικό προστατευτικό όφελος, όταν πρόκειται για χρόνιες παθήσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος, έχουν αυξηθεί εδώ και αρκετό καιρό.

Στην πραγματικότητα, στα υγιή άτομα, μια πολυβιταμίνη μπορεί να μην προσφέρει κανένα απολύτως όφελος.

Σε μια μεγάλη μελέτη στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 400.000 ενήλικες στις ΗΠΑ χωρίς ιστορικό χρόνιων ασθενειών σε μια περίοδο παρακολούθησης άνω των 20 ετών, όσοι έπαιρναν καθημερινά πολυβιταμίνες, δεν εμφάνισαν βελτίωση στον κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με αυτούς που δεν λάμβαναν.

Μάλιστα, όσοι έπαιρναν το συμπλήρωμα, παρουσίασαν ελαφρώς αυξημένο (4%) κίνδυνο θνησιμότητας. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 61,5 έτη. Τα ευρήματα, τα οποία προέκυψαν από τη μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open.

Η Erikka Loftfield, PhD, ερευνήτρια στο Division of Cancer Epidemiology & Genetics στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, και πρώτη συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε σχετικά: «Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τον προσδιορισμό των οφελών και των βλαβών της λήψης πολυβιταμινών.

Αξιοποιώντας δεδομένα από τρεις μεγάλες και γεωγραφικά διαφορετικές κοόρτες των ΗΠΑ με επαναλαμβανόμενες αξιολογήσεις της χρήσης πολυβιταμινών και εκτεταμένη παρακολούθηση για τα αποτελέσματα θνησιμότητας, στοχεύσαμε στο να αξιολογήσουμε τη συσχέτιση της λήψης πολυβιταμινών με κύριες αιτίες θανάτου που σχετίζονται με χρόνια νόσο».

Σχετικά Άρθρα