ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η επαφή με την φύση συμπληρώνει την καλή διατροφή

13 September 2021, 10:00

images

Εκτός από την γνωστή διατροφική πυραμίδα, υπάρχει και η πυραμίδα της φύσης. Αυτό επισημαίνει η Δρ Rachel Hopman νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Northeastern, εξηγώντας ότι οι συστάσεις της αφορούν τον χρόνο που πρέπει να περνάμε σε φυσικό περιβάλλον για να μειώσουμε το στρες και να διασφαλίσουμε την υγεία μας. Οι αριθμοί 20-5-3 αποτελούν την...συνταγή!

Τι είναι τα 20 λεπτά

Πρόκειται για τον χρόνο που πρέπει να περνάμε σε εξωτερικούς χώρους όπως το πάρκο της γειτονιάς τρεις φορές την εβδομάδα. Η Δρ Hopman ήταν επικεφαλής πρόσφατης έρευνας που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια ξεκούραστη βόλτα σε ένα κήπο της πόλης μπορεί να ενισχύσει την αντίληψη, να τονώσει την μνήμη και να βελτιώσει το αίσθημα ευεξίας. Η μείωση της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, αποτελεί μια ακόμη εξήγηση της ηρεμιστικής δράσης που έχει η βόλτα στη φύση για τους κατοίκους της πόλης.

Τι είναι οι 5 ώρες

Η παραμονή στη φύση που συνιστούν οι ειδικοί περιλαμβάνουν τουλάχιστον πέντε ώρες τον μήνα σε πιο άγριο φυσικό περιβάλλον όπως είναι ένα δάσος. Έρευνα από την Φινλανδία έδειξε ότι οι κάτοικοι της πόλης είχαν οφέλη υγείας, ενώ ήταν πιο πιθανό να αισθάνονται πιο ευτυχείς και λιγότερο αγχωμένοι περνώντας τουλάχιστον πέντε ώρες τον μήνα σε ένα δάσος. Μάλιστα όπως αποκαλύπτουν μετέπειτα έρευνες που χρηματοδοτήθηκαν από τη Φινλανδική κυβέρνηση, όσο πιο άγρια η φύση, τόσο μεγαλύτερο το όφελος.

Τι είναι οι 3 μέρες

Στην κορυφή της πυραμίδας της φύσης βρίσκεται ο αριθμός των ημερών που συνιστάται να περνάμε κάθε χρόνο εξολοκλήρου σε ένα φυσικό περιβάλλον μόνοι ή με παρέα κάνοντας λόγου χάρη camping. Ιδανική επιλογή τα μέρη όπου το κινητό δεν πιάνει, συνεπώς μεγιστοποιείται η επίδραση της φύσης στον ψυχισμό μας. 

Αμερικανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τρεις μέρες στην άγρια φύση – χωρίς επαφή με την τεχνολογία και το κινητό – τονώνει την δημιουργικότητα και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, ενώ φαίνεται ότι βελτιώνει τη συμπτωματολογία των πασχόντων από σύνδρομο μετατραυματική διαταραχής.


Σχετικά Άρθρα