Η διατροφή και το μικροβίωμα του εντέρου αναδεικνύονται σε «κλειδιά» για τον αυτισμό
16 September 2024, 16:00
Νέα στοιχεία για την εμπλοκή του εντερικού μικροβιώματος στην εκδήλωση διαταραχών του αυτιστικού φάσματος, περιλαμβάνουν τα ευρήματα επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Nature Microbiology.
Η διαφορετική σύνθεση και το διαφορετικό πλήθος σε βακτήρια που συναντώνται στο έντερο, φαίνεται ότι είναι διαφορετικά στα άτομα με αυτισμό σε σχέση με νευροτυπικά άτομα. Οι μύκητες και οι ιοί, καθώς και η λειτουργία του μικροβιώματος -πώς το έχουν διαμορφώσει τα γονίδια-, όπως δείχνουν πολυάριθμες μελέτες, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την νευροαναπτυξιακή αυτή διαταραχή.
Η καθηγήτρια Δρ Siew Ng και οι συνεργάτες της, πραγματοποίησαν μεταγονιδιωματική αλληλούχιση σε δείγματα κοπράνων από 1.627 αγόρια και κορίτσια (24,4%) με ή χωρίς ΔΑΦ 1-13 ετών από πέντε κοόρτες στην Κίνα. Ανέλυσαν τα δείγματα και συνεκτίμησαν παράγοντες επίδρασης, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της λήψης φαρμακευτικής αγωγής και συννοσηροτήτων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 129 στοιχεία, που περιλάμβαναν 51 βακτήρια, 7 μύκητες, 18 ιούς, 27 μικροβιακά γονίδια και 12 μεταβολικές οδούς, ήταν αλλοιωμένα στα παιδιά με ΔΑΦ.
Με προηγμένες μεθόδους ΑΙ, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο βασισμένο σε πάνελ 31 μικροοργανισμών και λειτουργιών, το οποίο υπερείχε σε διαγνωστική ακρίβεια στον εντοπισμό ατόμων με ΔΑΦ και από τα δύο φύλα, συγκριτικά με τα πάνελ δεικτών μικροβιώματος από ένα μόνο βασίλειο, όπως των βακτηρίων.
Για τους συγγραφείς, οι 31 αυτοί δείκτες θα μπορούσαν να έχουν διαγνωστικές δυνατότητες στην κλινική πράξη, δεδομένης της αναπαραγωγιμότητάς τους σε πολλαπλές κοόρτες. Τα ευρήματα αυτά μπορούν επίσης να βοηθήσουν μελλοντικές μηχανιστικές εργασίες με βάση υποθέσεις σχετικά με τον εντερικό μικροβιόκοσμο και τις ΔΑΦ.
Tags: Αυτισμός, μικροβίωμα, φάσμα αυτισμού