ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι προκαλεί στρες στο σώμα

18 Νοεμβρίου 2022, 10:00

images

Μία δίαιτα που περιέχει πολύ αλάτι, μπορεί να συμβάλει σε αυξημένα επίπεδα στρες, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ειδικότερα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν σε μελέτες σε ποντίκια ότι η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι αύξησε τα επίπεδα μιας ορμόνης του στρες κατά 75%.

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα ενθαρρύνουν την αναθεώρηση της πολιτικής για τη δημόσια υγεία σχετικά με την κατανάλωση αλατιού, με σκοπό οι κατασκευαστές να μειώσουν την ποσότητα αλατιού στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η συνιστώμενη πρόσληψη αλατιού για τους ενήλικες, είναι λιγότερο από 6 γραμμάρια την ημέρα, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν περίπου 9 γραμμάρια. Αυτό μπορεί να συμβάλει σε υψηλότερη αρτηριακή πίεση, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών και αγγειακής άνοιας. Ενώ οι επιδράσεις στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα έχουν ερευνηθεί επαρκώς, λίγα ήταν γνωστά για τον αντίκτυπο μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι στη συμπεριφορά ενός ατόμου.

Για να το μελετήσουν αυτό, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου χρησιμοποίησαν ποντίκια, τα οποία συνήθως ακολουθούν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, και τους έδωσαν τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ώστε να αντικατοπτρίζει την τυπική πρόσληψη των ανθρώπων.

Διαπίστωσαν ότι η ορμονική απόκριση των ποντικών στο περιβαλλοντικό στρες, ήταν διπλάσια από εκείνη των ποντικών που ακολουθούσαν κανονική διατροφή. Επιπλέον, η πρόσληψη αλατιού αύξησε τη δραστηριότητα των γονιδίων τα οποία παράγουν τις πρωτεΐνες στον εγκέφαλο που ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στο στρες.

Οι ειδικοί λένε ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη περαιτέρω μελέτες για να κατανοήσουν εάν η υψηλή πρόσληψη αλατιού οδηγεί σε άλλες αλλαγές συμπεριφοράς, όπως άγχος και επιθετικότητα.

Τέλος, ο Matthew Bailey, καθηγητής Νεφρικής Φυσιολογίας στο Κέντρο Καρδιαγγειακής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, δήλωσε: «Είμαστε αυτό που τρώμε και η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι αλλάζουν την ψυχική μας υγεία , είναι ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ευεξίας. 

Γνωρίζουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού βλάπτει την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεφρά μας. Αυτή η μελέτη μας λέει τώρα ότι το πολύ αλάτι στα τρόφιμά μας αλλάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας χειρίζεται το στρες».


Σχετικά Άρθρα