Γονιδιακά μεταλλαγμένες ντομάτες θα διατίθενται στη Μεγάλη Βρετανία
25 Μαΐου 2022, 10:00
Οι ντομάτες, που περιέχουν μεταξύ άλλων βιταμίνη D, θα μπορούσαν να είναι από τις πρώτες γονιδιακά τροποποιημένες καλλιέργειες που επιτρέπεται να πωλούνται στη Μεγάλη Βρετανία, αναφέρει το BBC. Ειδικότερα, σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφισθεί σύντομα για να επιτραπεί η εμπορική καλλιέργεια φυτών με γονιδιακή επεξεργασία στη χώρα αυτή.
Η τεχνική αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω των κανόνων που θέτει η ΕΕ, αλλά το Brexit επέτρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο να θέσει τους δικούς του κανόνες. Η καθηγήτρια Cathie Martin, η οποία ηγήθηκε της έρευνας στο John Innes Centre, είπε ότι η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επωφελής.
«Μισή ώρα στον ήλιο κάθε μέρα είναι αρκετή για να παραχθεί αρκετή βιταμίνη D. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν περνούν τόσο χρόνο έξω και γι' αυτό χρειάζονται συμπληρώματα. Οι ίδιες οι ντομάτες θα μπορούσαν να παρέχουν μια άλλη πηγή βιταμίνης D στη διατροφή τους».
Εάν το νομοσχέδιο περάσει, τα φρούτα που ενισχύουν τις βιταμίνες θα μπορούσαν να είναι μεταξύ των πρώτων γενετικά επεξεργασμένων λαχανικών που επιτρέπονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ στην Αγγλία.
Η ΕΕ έθεσε αυστηρούς κανονισμούς για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες πριν από 25 χρόνια, για λόγους ασφαλείας. Οποιαδήποτε νέα καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων τροφίμων πρέπει να υποβληθεί σε επιστημονική αξιολόγηση ασφαλείας, η οποία μπορεί να διαρκέσει περίπου πέντε χρόνια. Επιπλέον, κάθε νέα ποικιλία που εγκρίνεται, ύστερα από τις δοκιμές ασφάλειας της ΕΕ, πρέπει στη συνέχεια να εγκρίνεται και από την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι καλλιεργητές πιστεύουν ότι η πολιτική αντίθεση είναι πολύ ισχυρή για την έγκριση νέων γενετικά τροποποιημένων ή γενετικά μεταλλαγμένων ποικιλιών. Οι κανονισμοί, αναφέρει η βιομηχανία, εμπόδισαν ουσιαστικά την εμπορική παραγωγή γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στην Ευρώπη.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε ότι η επεξεργασία γονιδίων είναι ασφαλής ως μέθοδος και πρόκειται να εισαγάγει νομοσχέδιο την Τετάρτη για να επιτρέψει την εμπορική της ανάπτυξη στην Αγγλία. Οι κανονισμοί για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες δεν θα γίνουν ελαστικότεροι σε αυτό το στάδιο.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, George Eustice, είπε στο BBC News ότι η αλλαγή του νόμου ήταν απαραίτητη για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
''Η πραγματικότητα είναι ότι θα χρειαστούμε περισσότερα φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία και, καθώς προσπαθούμε να μειώσουμε τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων, πρέπει να βελτιώσουμε τη φυσική ανοχή των φυτών στις ασθένειες και αυτή η τεχνολογία αναπαραγωγής ακριβείας σας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξετε τα χαρακτηριστικά σε ένα φυτό πιο γρήγορα από ό,τι θα μπορούσατε με συμβατική αναπαραγωγή, αλλά δεν είναι το ίδιο με τη γενετική τροποποίηση''.