Γιατί επιζητούμε το γρήγορο- νόστιμο- κακής ποιότητας φαγητό;
18 Οκτωβρίου 2023, 10:00
Το γεγονός ότι μπορούμε να αγοράσουμε σχεδόν παντού και ανά πάσα στιγμή γευστικό, γρήγορο φαγητό με πολλές θερμίδες συμβάλλει στην αύξηση του βάρους και, κατ’ επέκταση, των περιπτώσεων παχυσαρκίας. Οι ερευνητές προσδιόρισαν για πρώτη φορά γιατί ορισμένες χημικές ουσίες σε μαγειρεμένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα, που ονομάζονται τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης ή AGEs πυροδοτούν το αίσθημα της πείνας και δοκιμάζουν τη δύναμη της θέλησης ή την ικανότητά μας να κάνουμε υγιεινές επιλογές όσον αφορά τα τρόφιμα.
Για να ανακαλύψουν τη βιοχημική οδό σηματοδότησης που είναι υπεύθυνη για την υπερκατανάλωση τροφής σε υγιή σκουλήκια, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε ορισμένα AGEs και βρήκαν ότι 2 από αυτά αύξησαν την κατανάλωση τροφής. Διερεύνησαν περαιτέρω μία από τις ενώσεις για να ανακαλύψουν τον μηχανισμό σηματοδότησης, παρατηρώντας ότι μια συγκεκριμένη μετάλλαξη (που ονομάζεται glod-4) αύξησε την πρόσληψη τροφής, με τη μεσολάβηση μιας συγκεκριμένης AGE (που ονομάζεται MG-H1).
Η εργασία τους είναι η πρώτη που εντόπισε το μονοπάτι σηματοδότησης που διαμεσολαβείται από συγκεκριμένα μόρια AGEs για την αύξηση της επιθυμίας κατανάλωσης τροφής και του νευροεκφυλισμού. Βρήκαν επίσης ότι τα μεταλλαγμένα σκουλήκια που δεν έχουν τρόπο να επεξεργαστούν ακόμη και φυσικά AGEs έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής κατά περίπου 25%-30%. Η εργασία επεκτείνεται σε ποντίκια, όπου οι ερευνητές θα εξετάσουν τη σύνδεση μεταξύ των AGEs και του μεταβολισμού του λίπους.
«Η κατανόηση αυτής της οδού σηματοδότησης μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την υπερκατανάλωση τροφής λόγω των σύγχρονων διαιτών πλουσίων σε AGEs», είπε ο καθηγητής Buck Pankaj Kapahi, PhD, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. "Η μελέτη μας τονίζει ότι η συσσώρευση AGEs εμπλέκεται σε ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και του νευροεκφυλισμού. Πιστεύουμε ότι, συνολικά, ο περιορισμός της συσσώρευσης AGEs σχετίζεται με την παγκόσμια αύξηση (των περιπτώσεων) της παχυσαρκίας και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία."
Μετά την έρευνα, ο Muniesh Muthaiyan Shanmugam, PhD, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο εργαστήριο του Kapahi και ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, και ο Kapahi έχουν αλλάξει τον τρόπο που βλέπουν τη διατροφή τους. Και οι 2 ακολουθούν τη μέθοδο της διαλείπουσας νηστείας, η οποία δίνει στο σώμα την ευκαιρία να «κάψει» λίπος αντί για υδατάνθρακες για την παραγωγή ενέργειας.
«Μάς ελκύει φυσικά το νόστιμο φαγητό, αλλά θα μπορούσαμε να προσέχουμε περισσότερο καθώς έχουμε την ικανότητα να κάνουμε υγιεινές επιλογές όταν τρώμε», κατέληξε ο Shanmugam.