ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γενετική προδιάθεση καθορίζει πόσο καφέ πρέπει να πίνουμε για να έχουμε οφέλη στην υγεία μας

01 Ιουλίου 2024, 10:00

images

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, το πόσο καφέ πίνει ένα άτομο μπορεί να κληρονομηθεί εν μέρει από τους γονείς του. Προηγούμενη έρευνα σε δίδυμα, έχει υποδείξει ότι τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την καφεΐνη, κληρονομούνται κατά 36%–58%. Σύμφωνα με το Medical News Today, για να διερευνήσουν αυτές τις σχέσεις, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τις λεγόμενες μελέτες συσχέτισης σε επίπεδο γονιδιώματος (GWAS). Εν ολίγοις, αυτές οι μελέτες αναλύουν συνολικά τα γονιδιώματα των συμμετεχόντων, για να εντοπίσουν παραλλαγές γονιδίων που σχετίζονται με ένα δεδομένο χαρακτηριστικό.

Συγκεκριμένα, επικεντρώνονται στους πολυμορφισμούς μεμονωμένων νουκλεοτιδίων (SNPs). Αυτές είναι η πιο κοινή μορφή γενετικών παραλλαγών και περιλαμβάνουν αλλαγή σε 1 μόνο νουκλεοτίδιο. Στη συνέχεια, οι ερευνητές αναζητούν συνδέσμους μεταξύ συγκεκριμένων SNP και του χαρακτηριστικού ενδιαφέροντος. Σε αυτή την περίπτωση, το χαρακτηριστικό αυτό είναι η κατανάλωση καφέ.

Η τελευταία μελέτη χρησιμοποίησε γενετικά δεδομένα από δύο μεγάλα σύνολα δεδομένων:

-23andMe από τις Ηνωμένες Πολιτείες: 130.153 άτομα.

-UK Biobank από το Ηνωμένο Βασίλειο: 334.659 άτομα.

Εκτός από τις γενετικές πληροφορίες, αυτά τα σύνολα δεδομένων περιλαμβάνουν πληροφορίες από ερωτηματολόγια, συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας καφέ που καταναλώνουν οι συμμετέχοντες.

Σημειώνεται ότι έγινε διάκριση μεταξύ του καφέ με και του καφέ χωρίς καφεΐνη.

«Χρησιμοποιήσαμε αυτά τα δεδομένα για να εντοπίσουμε περιοχές στο γονιδίωμα που σχετίζονται με το αν κάποιος είναι περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να καταναλώσει καφέ. Και, στη συνέχεια, εντοπίσαμε τα γονίδια και τη βιολογία που θα μπορούσαν να αποτελούν τη βάση της πρόσληψης καφέ», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας Hayley H. A. Thorpe, Ph.D., από τη Σχολή Ιατρικής και Οδοντιατρικής Schulich στο Western University στο Οντάριο του Καναδά.

Όπως ήταν αναμενόμενο, και στα 2 σύνολα δεδομένων, οι επιστήμονες ανακάλυψαν στοιχεία που θεμελιώνουν τη σχέση γενετικής διάθεσης και κατανάλωσης καφέ.

«Μπορέσαμε επίσης να εντοπίσουμε με σιγουριά συγκεκριμένα γονίδια που επηρέασαν την κατανάλωση καφέ, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που επηρεάζουν το πόσο γρήγορα μεταβολίζεται η καφεΐνη», δήλωσε ο Thorpe. Τόσο στα σύνολα δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, όσο και των ΗΠΑ, οι επιστήμονες παρατήρησαν θετικές συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των αποτελεσμάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ουσιών και της παχυσαρκίας.

Συνολικά, τα οφέλη και οι κίνδυνοι του καφέ για την υγεία, εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο διαρκούς έρευνας. Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, πιθανώς διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, δεδομένου ότι η καφεΐνη είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη ανά τον κόσμο, είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει περισσότερη έρευνα.

Σχετικά Άρθρα