Fasting-mimicking diet: Ένα πρόγραμμα διατροφής που μιμείται τη νηστεία
11 Μαρτίου 2024, 10:00
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications από επιστήμονες στη Σχολή Leonard Davis School of Gerontology, περιγράφει ένα νέο τύπο διατροφής, που μπορεί να μειώσει τα σημάδια γήρανσης του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και την αντίσταση στην ινσουλίνη και το ηπατικό λίπος, δύο ιατρικά θέματα που οδηγούν στη μείωση της βιολογικής ηλικίας.
Ο τύπος αυτός δίαιτας fasting-mimicking diet (FMD) είναι ένα πρότυπο διατροφής πέντε ημερών με υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λίπη και χαμηλή σε συνολικές θερμίδες, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες και έχει σχεδιαστεί για να μιμείται τις επιδράσεις μιας νηστείας μόνο με νερό, ενώ παράλληλα παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αναπτύχθηκε στο εργαστήριο του καθηγητή της Σχολής Leonard Davis του USC, Δρ Valter Longo, που είναι και ο επικεφαλής συγγραφέας της εν λόγω μελέτης.
«Είναι και η πρώτη μελέτη, που δείχνει ότι μια παρέμβαση με βάση τα τρόφιμα που δεν απαιτεί χρόνιες διατροφικές ή άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους βιολογικά νεότερους, με βάση τόσο τις αλλαγές στους παράγοντες κινδύνου για γήρανση και ασθένειες, όσο και μια επικυρωμένη μέθοδος όπως αυτή», αναφέρει ο Δρ Longo.
Προηγούμενη έρευνα με επικεφαλής τον Δρ Longo έχει δείξει ότι οι σύντομοι, περιοδικοί κύκλοι αυτής της διατροφής, συνδέονται με σειρά ευεργετικών επιδράσεων, συμπεριλαμβανομένης της αναγέννησης των βλαστικών κυττάρων, της μείωσης των παρενεργειών της χημειοθεραπείας και της μείωσης των συμπτωμάτων της άνοιας σε ποντίκια, καθώς και της μείωσης των παραγόντων κινδύνου για καρκίνο, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία στον άνθρωπο.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τις επιδράσεις της δίαιτας FMD σε δύο πληθυσμούς κλινικών δοκιμών, που περιείχαν άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 70 ετών. Οι ασθενείς που τυχαιοποιήθηκαν στη δίαιτα, υποβλήθηκαν σε 3-4 μηνιαίους κύκλους, τηρώντας την για πέντε ημέρες και στη συνέχεια τρώγοντας κανονική διατροφή για 25 ημέρες.
Η δίαιτα περιλάμβανε χορτοφαγικές σούπες, ενεργειακές μπάρες, ενεργειακά ποτά, σνακ και τσάι για 5 ημέρες, καθώς και ένα συμπλήρωμα που παρέχει υψηλά επίπεδα μετάλλων, βιταμινών και απαραίτητων λιπαρών οξέων. Οι ασθενείς στις ομάδες ελέγχου, έλαβαν οδηγίες να τρώνε, είτε κανονική, είτε μεσογειακού τύπου διατροφή.
Όπως διαπιστώθηκε, τα άτομα που ακολούθησαν τη διατροφή FMD παρουσίασαν χαμηλότερους παράγοντες κινδύνου διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της μικρότερης αντίστασης στην ινσουλίνη, αλλά και μείωση του κοιλιακού και του ηπατικού λίπους. Επιπλέον, αυξήθηκε η αναλογία λεμφοειδών προς μυελοειδή – δείκτης ενός πιο νεανικού ανοσοποιητικού συστήματος.
«Αν και πολλοί γιατροί συστήνουν το πρότυπο δίαιτας FMD στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να ενθαρρύνουν πολύ περισσότερους επαγγελματίες υγείας να τη συστήσουν σε ασθενείς με υψηλότερα από τα επιθυμητά επίπεδα παραγόντων κινδύνου νόσου, καθώς και στον γενικό πληθυσμό που μπορεί να ενδιαφέρεται για αυξημένη λειτουργία και νεότερη ηλικία», συστήνει ο Δρ Longo.