Δίαιτα και επίπεδα γλυκόζης στο αίμα: Τι συμβαίνει
28 Οκτωβρίου 2023, 08:00
Με το που ξεκινάμε μία δίαιτα, ο οργανισμός αρχίζει αμέσως να ανταποκρίνεται στις υγιεινές διατροφικές αλλαγές. Αυτό μπορεί να αποβεί πολύ ωφέλιμο για την υγεία μας, επειδή η δίαιτα μπορεί στη συνέχεια να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων, καθώς και να βελτιώσει τη συνολική αίσθηση ευεξίας ενός ατόμου.
Ειδικότερα, η κατανάλωση υδατανθράκων, αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά η έκταση αυτής της αύξησης εξαρτάται από το γλυκαιμικό δείκτη ενός τροφίμου. Ο γλυκαιμικός δείκτης, είναι ένα σύστημα κατάταξης, με βάση τη βαθμολογία από 1 έως 100, που καθορίζει την επίδραση ενός τροφίμου στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, διασπώνται γρήγορα, οδηγώντας σε απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, ακολουθούμενες από απότομες πτώσεις. Οι έντονες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη, παχυσαρκίας και καρδιακών παθήσεων. Επομένως, η αποφυγή τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως αναψυκτικά, καραμέλες και λευκό ψωμί, μπορεί να μειώσει αυτούς τους κινδύνους.
Η διασφάλιση σταθερού επιπέδου σακχάρου στο αίμα, με την επιλογή τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, διατηρεί τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού υψηλά. Η άνοδος του σακχάρου στο αίμα και η πτώση που ακολουθεί, αποφεύγεται και τα επίπεδα ενέργειας διατηρούνται.
Τέλος, η σταθερότητα στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί επίσης να αποδειχθεί ωφέλιμη, καθώς τα μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, φαινόμενο σύνηθες μετά από μια απότομη αύξηση, μπορούν να διαταράξουν την ικανότητα συγκέντρωσης και μάθησης.