ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δέκα εντυπωσιακά οφέλη που προσφέρουν τα μήλα στην υγεία

04 Αυγούστου 2021, 19:00

images

Τα μήλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα, εξαιρετικά υγιεινό, με πολλά οφέλη και ευεργετικά συστατικά για την υγεία. Η κατανάλωση μήλων σύμφωνα με το διαδικτυακό περιοδικό healthline μας προστατεύει επίσης, από διάφορες παθήσεις.

Πιο κάτω παρουσιάζονται 10 οφέλη που προσφέρουν τα μήλα στην υγεία.

1. Τα μήλα είναι θρεπτικά

Ένα μεσαίο μήλο - με διάμετρο περίπου 7,5 εκατοστά – ισοδυναμεί με 1,5 φλιτζάνι φρούτα. Ημερησίως συνιστώνται δύο φλιτζάνια φρούτα σε δίαιτα 2.000 θερμίδων. Οπότε, το ρητό «Ένα μήλο την ημέρα…», φαίνεται να ισχύει.

Ένα μεσαίο μήλο - 182 γραμμάρια - προσφέρει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Θερμίδες: 95

Υδατάνθρακες: 25 γραμμάρια

Φυτικές ίνες: 4 γραμμάρια

Βιταμίνη C: 14% της ημερήσιας πρόσληψης σύμφωνα με την Προσλαμβανόμενη Ποσότητα Αναφοράς - Dietary Reference Intake (RDI)

Κάλιο: 6% της RDI

Βιταμίνη Κ: 5% της RDI

Ακόμη, η ίδια μερίδα παρέχει 2-4% της RDI για μαγγάνιο, χαλκό και τις βιταμίνες Α, Ε, Β1, Β2 και Β6.

Τα μήλα είναι επίσης μια πλούσια πηγή πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες στα μήλα πιθανόν να ευθύνονται για πολλά από τα οφέλη που προσφέρουν.

Για να λάβετε όλα τα θρεπτικά συστατικά των μήλων καταναλώστε το με την φλούδα του και μην το καθαρίσετε. Η φλούδα περιέχει τις μισές ίνες και πολλές πολυφαινόλες.

2. Τα μήλα βοηθούν στην απώλεια βάρους

Τα μήλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό - δύο ιδιότητες που μας φέρνουν σε κορεσμό.

Σε μια μελέτη, τα άτομα που έτρωγαν φέτες μήλου πριν από το γεύμα τους ένιωθαν πιο χορτάτοι από εκείνους που δεν  κατανάλωναν μήλο. Ακόμη, όσοι ξεκίνησαν το γεύμα τους με φέτες μήλου έφαγαν κατά μέσο όρο 200 λιγότερες θερμίδες από εκείνους που δεν το έκαναν.

Σε μια άλλη μελέτη 10 εβδομάδων σε 50 υπέρβαρες γυναίκες, οι συμμετέχοντες που έφαγαν μήλα έχασαν κατά μέσο όρο 2 κιλά (1 κιλό) και έφαγαν λιγότερες θερμίδες συνολικά, σε σύγκριση με εκείνες που έτρωγαν μπισκότα βρώμης με παρόμοια περιεκτικότητα σε θερμίδες και φυτικές ίνες.

Οι μελετητές θεωρούν ότι τα μήλα είναι πιο χορταστικά επειδή είναι λιγότερο πυκνά σε ενέργεια, αλλά εξακολουθούν να παρέχουν φυτικές ίνες και όγκο. Ακόμη, μερικές φυσικές ενώσεις σε αυτά μπορεί να προωθήσουν την απώλεια βάρους.

Ακόμη, μια άλλη μελέτη σε παχύσαρκα ποντίκια διαπίστωσε ότι όσα ποντίκια έλαβαν συμπλήρωμα αλεσμένου μήλου και συμπυκνωμένου χυμού μήλου έχασαν περισσότερο βάρος και είχαν χαμηλότερα επίπεδα «κακής» LDL χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και ολικής χοληστερόλης από την ομάδα ελέγχου.

3. Κάνουν καλό στην καρδιά

Τα μήλα έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ένας λόγος μπορεί να είναι ότι τα μήλα περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες - το είδος που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα σας. Επίσης οι πολυφαινόλες που περιέχουν έχουν αντιοξειδωτική δράση. Πολλά από αυτά συγκεντρώνονται στη φλούδα.

Μία από αυτές τις πολυφαινόλες είναι η φλαβονοειδής επικατεχίνη, η οποία μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Μια ανάλυση μελετών διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών συνδέθηκε με 20% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα φλαβονοειδή μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας την «κακή» LDL χοληστερόλη και ενεργώντας ως αντιοξειδωτικά.

Μια άλλη μελέτη που συνέκρινε τα αποτελέσματα της κατανάλωσης ενός μήλου την ημέρα με τη λήψη στατινών - μια κατηγορία φαρμάκων που είναι γνωστό ότι μειώνουν τη χοληστερόλη - κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μήλα θα ήταν σχεδόν το ίδιο αποτελεσματικά στη μείωση του θανάτου από καρδιακές παθήσεις με τα φάρμακα.

Επίσης, ξεχωριστή μελέτη συνέδεσε την κατανάλωση λευκών σαρκών φρούτων και λαχανικών, όπως μήλα και αχλάδια, με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Για κάθε 25 γραμμάρια - περίπου 1/5 φλιτζάνι φέτες μήλου - που καταναλώνονται, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνεται κατά 9%.

4. Χαμηλότερος κίνδυνος διαβήτη

Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση μήλων με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα, η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα συνδέθηκε με 28% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση μήλων. Ακόμη και η κατανάλωση λίγων μήλων την εβδομάδα είχε παρόμοιο προστατευτικό αποτέλεσμα.

Είναι πιθανό ότι οι πολυφαινόλες στα μήλα βοηθούν στην πρόληψη βλάβης των ιστών στα κύτταρα βήτα στο πάγκρεας . Τα βήτα κύτταρα παράγουν ινσουλίνη στο σώμα σας και συχνά καταστρέφονται σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

5. Περιέχουν πρεβιοτικά και προωθούν τα καλά βακτήρια του εντέρου

Τα μήλα περιέχουν πηκτίνη, έναν τύπο ινών που δρα ως πρεβιοτικό. Αυτό σημαίνει ότι τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια στο παχύ έντερο.

Κατά την πεέψη ημιουργούνται  άλλες χρήσιμες ενώσεις οι οποίες επιστρέφουν πίσω στο σώμα.

Εκτιμάται ότι αυτός μπορεί να είναι ο λόγος πίσω από ορισμένες προστατευτικές επιδράσεις των μήλων κατά της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιακών παθήσεων.

6. Πρόληψη κατά του καρκίνου

Έχει παρατηρηθεί μια σχέση μεταξύ των φυτικών ενώσεων στα μήλα και του χαμηλότερου κινδύνου καρκίνου.

Επιπλέον, μια μελέτη ανάμεσα σε γυναίκες ανέφερε ότι η κατανάλωση μήλων συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από καρκίνο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις τους μπορεί να είναι υπεύθυνες για τις πιθανές επιδράσεις τους στην πρόληψη του καρκίνου.

7. Καταπολέμηση του άσθματος

Τα μήλα πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των πνευμόνων.Μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερες από 68.000 γυναίκες διαπίστωσε ότι εκείνες που έτρωγαν τα περισσότερα μήλα είχαν τον μικρότερο κίνδυνο άσθματος. Η κατανάλωση περίπου 15% ενός μεγάλου μήλου την ημέρα συνδέθηκε με 10% χαμηλότερο κίνδυνο αυτής της κατάστασης.

Η φλούδα του  μήλου περιέχει το αντιοξειδωτικό φλαβονοειδές κερσετίνη, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση της φλεγμονής. Με αυτούς τους τρόπους τα μήλα μπορούν να καταπολεμήσουν το άσθμα και τις αλλεργικές αντιδράσεις.

8. Βοηθούν στην υγεία των οστών

Η κατανάλωση φρούτων συνδέεται με υψηλότερη οστική πυκνότητα, η οποία είναι δείκτης της υγείας των οστών.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις στα φρούτα μπορεί να βοηθήσουν στην προώθηση της οστικής πυκνότητας και δύναμης.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα μήλα, συγκεκριμένα, μπορεί να επηρεάσουν θετικά την υγεία των οστών.

Σε μια μελέτη, οι γυναίκες έφαγαν ένα γεύμα που είτε περιελάμβανε φρέσκα μήλα, αποφλοιωμένα μήλα, μηλίτη ή καθόλου προϊόντα μήλου. Όσες έτρωγαν μήλα έχασαν λιγότερο ασβέστιο από το σώμα τους από την ομάδα ελέγχου.

9. Προστασία από τραυματισμούς του στομαχιού

Η κατηγορία των παυσίπονων γνωστών ως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να τραυματίσει το βλεννογόνο του στομάχου σας.

Μια μελέτη σε δοκιμαστικούς σωλήνες και αρουραίους διαπίστωσε ότι το αποξηραμένο εκχύλισμα μήλου βοήθησε στην προστασία των κυττάρων του στομάχου από τραυματισμούς από φάρμακα.

Δύο φυτικές ενώσεις στα μήλα - το χλωρογενικό οξύ και η κατεχίνη - πιστεύεται ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Ωστόσο, απαιτείται έρευνα σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα.

10. Προστασία του εγκεφάλου

Οι περισσότερες έρευνες επικεντρώνονται στη φλούδα και τη σάρκα μήλου.

Ωστόσο, ο χυμός μήλου μπορεί να βοηθά  στην απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία.

Σε μελέτες σε ζώα, ο συμπυκνωμένος χυμός μείωσε τα επιβλαβή αντιδραστικά είδη οξυγόνου (Harmful reactive oxygen species-ROS) στον ιστό του εγκεφάλου και ελαχιστοποίησε την απώλεια μνήμης.

Ακόμη, ο χυμός μήλου μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που μπορεί να μειωθεί με την ηλικία. Τα χαμηλά επίπεδα ακετυλοχολίνης συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Ομοίως, οι ερευνητές που τάισαν ηλικιωμένους αρουραίους ολόκληρα μήλα διαπίστωσαν ότι ένας δείκτης της μνήμης των αρουραίων αποκαταστάθηκε στο επίπεδο των νεότερων αρουραίων.

Σχετικά Άρθρα