Αυτός είναι ο τρόπος να προστατευτούμε από τη Νόσο Αλτσχάϊμερ
11 Ιουλίου 2021, 08:00
Σύμφωνα με τον Δρ Chen Zhao, νευρολόγο στο Ιατρικό Κέντρο Penn State Health Milton S. Hershey στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ο υγιεινός τρόπος ζωής παίζει μεγάλο ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της Νόσου Αλτσχάιμερ.
Ανάλογα με την ηλικία, υπάρχουν δύο διαφορετικές μορφές της νόσου Αλτχάιμερ: Η πρώτη εμφανίζεται στους ασθενείς πρώιμα, πριν από την ηλικία των 65 ετών, ενώ η άλλη εμφανίζεται χρονικά αργότερα και επηρεάζει κυρίως ηλικιωμένα άτομα.
«Η Νόσος Ατσχάιμερ που εμφανίζεται πρώιμα συνήθως συνδέεται με τα γονίδια και μπορεί να οφείλεται σε ιατρικό ιστορικό σε ορισμένες οικογένειες» σημειώνει ο Δρ Chen Zhao. Στη Νόσο Αλτσχάιμερ, όπως εξηγεί, η μη φυσιολογική και αυξημένη εναπόθεση πρωτεΐνης στον εγκέφαλο με την πάροδο του χρόνου, εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του εγκεφάλου και τα φυσιολογικά εγκεφαλικά κύτταρα αρχίζουν σιγά σιγά να πεθαίνουν. Έτσι, οι ασθενείς σταδιακά εμφανίζουν συμπτώματα γνωστικής εξασθένισης.
Αντίθετα, οι λόγοι εμφάνισης της νόσου μετά την ηλικία των 65 ετών δεν είναι ακόμα ξεκάθαροι, όμως πιθανότατα οφείλονται σε έναν συνδυασμό του τρόπου ζωής αλλά και των περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων κινδύνου. Το μυστήριο αυτό μπορεί να παραμένει, όμως υπάρχουν αποδείξεις ότι ακολουθώντας έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής, μπορεί να επιδράσετε θετικά στην υγεία του εγκεφάλου, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας.
Τι συστήνει να κάνουμε
Η Μεσογειακή Διατροφή ή μια χορτοφαγική διατροφή έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας αλλά και όπως όλα δείχνουν και για την υγεία του εγκεφάλου. Η ποιότητα του ύπνου είναι επίσης σύμμαχος στη διατήρηση ενός υγιούς εγκεφάλου και ειδικότερα αν πάσχετε από υπνική άπνοια, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον Δρ Zhao, η σωματική δραστηριότητα και ειδικότερα η αερόβια άσκηση ή οποιαδήποτε άσκηση που αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς, βοηθά εξαιρετικά στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ των ΗΠΑ, υπάρχουν μελέτες που ισχυρίζονται ότι διατηρώντας ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και κρατώντας το μυαλό μας σε εγρήγορση, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο. Αν και οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση ακόμα να αιτιολογήσουν το φαινόμενο, η συνεχής κοινωνική και διανοητική διέγερση ενισχύει τις συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο.
Tags: Αλτσχάιμερ, Νόσος Αλτσχάιμερ