Ας πιούμε το κρασάκι μας σήμερα αλλά γνωρίζοντας την επίδραση του αλκοόλ
16 Απριλίου 2023, 08:00
Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί με το γεύμα ή το δείπνο είναι καλύτερο για την υγεία από ό,τι η αποχή από το αλκοόλ; Αυτή είναι μια κοινή πεποίθηση και οι περισσότεροι απαντούν "ναι" έχοντας διαβάσει μελέτες που δίνουν στο κόκκινο κρασί "ιαματικές" ιδιότητες. Η αλήθεια είναι ωστόσο πιο περίπλοκη...
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βικτώριας συγκέντρωσαν τα αποτελέσματα 107 μελετών στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 4,8 εκατομμύρια άτομα και διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν όλη τη ζωή τους, οι άνθρωποι που πίνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ – λιγότερο από 25 γραμμάρια αλκοόλ ή λιγότερα από 2 ποτά, την ημέρα – έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.
Ο Tim Stockwell, συν-συγγραφέας της ανάλυσης και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Βικτώριας, είπε ότι «τα στοιχεία για τα οφέλη για την υγεία γίνονται όλο και πιο αδύναμα» όταν πρόκειται για μικρές ποσότητες αλκοόλ.
«Απλώς πρέπει να είμαστε πολύ δύσπιστοι ως προς τα επιστημονικά στοιχεία ή τις επιστημονικές μελέτες που υποδηλώνουν ότι υπάρχουν οφέλη για την υγεία», προσέθεσε.
Η Δρ Noelle LoConte, ογκολόγος στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, είπε ότι βλέπει συχνά ασθενείς που πιστεύουν ότι 1 ή 2 ποτά θα μπορούσαν να τους κάνουν καλό. Από τη δική της οπτική, προσέθεσε η LoConte, η ανάλυση του Stockwell «μας βοηθά να ορίσουμε ξεκάθαρα ότι πιθανώς δεν υπάρχει όφελος για την υγεία από το αλκοόλ». Ωστόσο, η νέα ανάλυση αποκάλυψε αυξημένο κίνδυνο θανάτου μεταξύ των ατόμων που έπιναν 45 ή περισσότερα γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα – δηλαδή τουλάχιστον 3 ποτά.
Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν επίσης ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με το ποτό, εξαρτώνται από το φύλο του ατόμου. Οι γυναίκες που έπιναν 2 ή περισσότερα ποτά την ημέρα, αποδείχτηκε ότι είχαν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είχαν πιει ποτέ. Εν τω μεταξύ, οι άνδρες που έπιναν 3 ή περισσότερα ποτά την ημέρα, είχαν αυξημένο κίνδυνο σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν έπιναν όλη τη ζωή.
"Η πιο πιθανή, προφανής εξήγηση είναι ότι ο οργανισμός των γυναικών επεξεργάζεται το αλκοόλ διαφορετικά. Το συκώτι τους είναι μικρότερο, κατά μέσο όρο", είπε ο Stockwell.
«Ένας άλλος παράγοντας, ωστόσο, είναι ότι οι άνδρες, κατά μέσο όρο, πίνουν περισσότερο από τις γυναίκες και επειδή έχουν μεγαλύτερη ανοχή σε αυτό και το μεταβολίζουν πιο αποτελεσματικά, αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει στην εμφάνιση σχετικά μικρότερης βλάβης ανά μονάδα αλκοόλ».