Πώς η ζάχαρη διαταράσσει το μικροβίωμα του εντέρου
01 September 2022, 09:00
Μια μελέτη σε πειραματόζωα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ζάχαρη που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας, μεταβάλλει το μικροβίωμα του εντέρου, πυροδοτώντας μια αλυσίδα γεγονότων που οδηγεί σε μεταβολικές ασθένειες, προδιαβήτη και αύξηση βάρους.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cell, υποδηλώνουν ότι η διατροφή διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, αλλά ένα υγιές μικροβίωμα είναι εξίσου σημαντικό για την πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου, του διαβήτη και της παχυσαρκίας.
Μια δυτικού τύπου δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη, μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη, αλλά το πώς η δίαιτα οδηγεί σε ανθυγιεινές αλλαγές στο σώμα μας είναι ακόμη άγνωστο. Το μικροβίωμα του εντέρου, είναι απαραίτητο για τη διατροφή ενός ζώου, αναφέρει ο Ivalyo Ivanov, PhD, αναπληρωτής καθηγητής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia Vagelos College of Physicians and Surgeons, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του, ερεύνησαν τις αρχικές επιδράσεις της δυτικού τύπου διατροφής στο μικροβίωμα των ποντικών.
Αφού ακολούθησαν τη δίαιτα αυτή για τέσσερεις εβδομάδες, τα ποντίκια εμφάνισαν χαρακτηριστικά μεταβολικού συνδρόμου, όπως αύξηση βάρους, αντίσταση στην ινσουλίνη και δυσανεξία στη γλυκόζη. Επιπλέον, τα μικροβιώματά τους είχαν αλλάξει δραματικά, με την ποσότητα των τμηματοποιημένων νηματοειδών βακτηρίων - κοινά στη μικροχλωρίδα του εντέρου των τρωκτικών, των ψαριών και των κοτόπουλων - να μειώνεται απότομα και άλλα βακτήρια να αυξάνονται σε αφθονία.
Η μείωση των νηματοειδών βακτηρίων, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ήταν κρίσιμη για την υγεία των ζώων μέσω της επίδρασής της στα ανοσοποιητικά κύτταρα Th17. Η πτώση των νηματωδών βακτηρίων, μείωσε τον αριθμό των κυττάρων Th17 στο έντερο και περαιτέρω πειράματα αποκάλυψαν ότι τα κύτταρα Th17 είναι απαραίτητα για την πρόληψη της μεταβολικής νόσου, του διαβήτη και της αύξησης βάρους.
«Αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, παράγουν μόρια που επιβραδύνουν την απορρόφηση των «κακών» λιπιδίων από τα έντερα και μειώνουν την εντερική φλεγμονή», λέει ο Ivanov. «Διατηρούν, δηλαδή, το έντερο υγιές και προστατεύουν τον οργανισμό από την απορρόφηση παθογόνων λιπιδίων».