Μάχες κατά του καρκίνου σε όλα τα επίπεδα
14 September 2021, 07:00
Το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας ξεκίνησε τη Δευτέρα τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα κλινική δοκιμή αιματολογικής εξέτασης που ίσως μπορεί να ανιχνεύσει πρώιμα 50 διαφορετικούς καρκίνους. Το τεστ Galleri που ανέπτυξε η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Grail σχεδιάστηκε για την ανίχνευση DNA που προέρχεται από καρκινικά κύτταρα. Η διάγνωση του καρκίνου πριν από την εκδήλωση συμπτωμάτων θα βελτίωνε θεαματικά τις προοπτικές επιβίωσης για τους ασθενείς. Την ίδια ώρα, ευχάριστα νέα έρχονται από την Ιταλία, όπου ο ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκων (AIFA) ενέκρινε νέο αντικαρκινικό φάρμακο, το οποίο βασίζεται σε μία μετάλλαξη και φαίνεται ότι έχει πολύ θετικά αποτελέσματα.
Το βρετανικό NHS είχε αναφέρει ότι θα ενέτασσε στην τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη 140.000 εθελοντές, από τους οποίους οι μισοί θα υποβληθούν στην αιματολογική εξέταση άμεσα. «Πρέπει να μελετήσουμε το τεστ Galleri προσεκτικά για να διαπιστώσουμε αν μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των καρκίνων που διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Πίτερ Σασιένι, καθηγητής πρόληψης καρκίνου στο King’s College του Λονδίνου.
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μακράν η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στη Βρετανία, καθώς αντιστοιχεί γύρω στο ένα πέμπτο των θανάτων από νεοπλασίες. Η Grail εξαγοράστηκε τον περασμένο μήνα από την αμερικανική Illumina για 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια, θα συνεχίσει όμως να λειτουργεί ως ανεξάρτητη εταιρεία.
Το φάρμακο στην Ιταλία
Πρόκειται για το «larotrectinib» που συνταγογραφείται με για ασθενείς που έχουν την μετάλλαξη NTRΚ, μία γενετική ανωμαλία που προκαλεί την παραγωγή μιας ελαττωματικής πρωτεΐνης σύντηξης TRK η οποία, όταν ενεργοποιείται ή υπερεκφράζεται, τροφοδοτεί την ανάπτυξη και εξάπλωση των όγκων, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους.
Ο Δρ Saverio Cinieri, διευθυντής Ιατρικής Ογκολογίας και Μαστού του Νοσοκομείου Perrinò στο Πρίντεζι, δήλωσε στα ιταλικά ΜΜΕ, ότι πρόκειται για μια «αγνωστική θεραπεία η οποία φαίνεται να παρουσιάζει μια αρκετά γρήγορη ανταπόκριση ανεξάρτητα από την ηλικία του ασθενούς και τη θέση του όγκου».
Παρόλα αυτά, η εφημερίδα La Repubblica ξεκαθαρίζει ότι το συγκεκριμένο φάρμακο «δεν είναι πανάκεια για όλους τους ασθενείς». Ο Δρ Carmine Pinto, διευθυντής του Ιατρικού Ογκολογικού Comprehensive Cancer Centre της Reggio Emilia και προέδρος της FICOG (Ομοσπονδία Ιταλικών Συνεταιριστικών Ογκολογικών Ομάδων), υπογραμμίζει ωστόσο ότι «δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να σκεφτούμε ότι μπορεί να είναι χρήσιμο για όλους: από τη μία θα δίναμε μια ψευδαίσθηση στους ασθενείς, από την άλλη θα ήταν μια άχρηστη σπατάλη πόρων».
Tags: Καρκίνος, κλινικές μελέτες