ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στην πόρτα εξόδου ένας στους τρεις εργαζόμενους

27 Απριλίου 2025, 06:00

images

Σημαντικά αποτελέσματα ανέδειξε η νέα ετήσια έκθεση της πλατφόρμας Gallup, State of the Global Workplace, τόσο για το διεθνές εργασιακό περιβάλλον, όσο και για τα δεδομένα στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας για τον εργασιακό χώρο, που αποτυπώνονται στην έκθεση, περίπου ένας στους τρεις εργαζόμενους στην Κύπρο το 2024 έψαχναν ή αναζητούσαν ενεργά άλλη εργασία.

Συγκεκριμένα, ποσοστό 34% των Κυπρίων εργαζομένων δήλωσαν ότι αναζητούν ενεργά νέα εργασία, ποσοστό που είναι το 12ο ψηλότερο ανάμεσα στις 38 χώρες της Ευρώπης που εξετάζει η έρευνα. 

Το ψηλότερο ποσοστό εντοπίζεται στη Φινλανδία με 40%, και το χαμηλότερο στην Αυστρία με 20%.

Κερδίζουν έδαφος τα αρνητικά συναισθήματα

Την ίδια ώρα, η καθημερινότητα των εργαζομένων στην Κύπρο φαίνεται να επηρεάζεται σημαντικά από το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα, καθώς η χώρα βρέθηκε ψηλά στις εν λόγω λίστες.

Σε ότι αφορά την αξιολόγηση καθημερινών συναισθημάτων των εργαζομένων, το τέταρτο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη, 56% των Κύπριων εργαζομένων, δήλωσαν ότι αισθάνθηκαν στρες κατά την μεγαλύτερη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας.

Η Κύπρος κατέγραψε το 10ο ψηλότερο ποσοστό (18%) στα συναισθήματα θυμού, το ένατο ψηλότερο ποσοστό (20%) στα συναισθήματα λύπης και το 20ό ψηλότερο ποσοστό (12%) στο συναίσθημα μοναξιάς στο χώρο εργασίας.

Η κατεχόμενη Κύπρος καταλαμβάνει σταθερά την πρώτη θέση σε όλες τις αρνητικές κατηγορίες, με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά στρες (65%) και θυμού (49%) ανάμεσα στους εργαζόμενους, ενώ στις κατηγορίες «λύπης» και «μοναξιάς» σημειώνονται ποσοστά 35% και 25%, αντίστοιχα.

Εργασιακό περιβάλλον και δέσμευση εργαζομένων

Σε σχέση με το εργασιακό περιβάλλον στην πόλη ή την περιοχή των ερωτηθέντων, το 59% των Κυπρίων θεωρεί ότι είναι καλή στιγμή για εξεύρεση εργασίας, ποσοστό που φέρνει τη χώρα στην 18η θέση στην Ευρώπη.

Την πρωτιά κατέχει η Ολλανδία με 87% σε ότι αφορά την εκτίμηση θετικού κλίματος για εξεύρεση εργασίας, ενώ η Σλοβακία βρίσκεται τελευταία στη λίστα με ποσοστό 30%.

Η Κύπρος κατατάσσεται στην 15η θέση ανάμεσα στις 38 χώρες της Ευρώπης που εξετάζονται, ως προς το επίπεδο ενεργούς εμπλοκής εργαζομένων, με ποσοστό 18%.

Την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη έχει η Ρουμανία με ποσοστό 35% στην εμπλοκή εργαζομένων και τελευταία η Κροατία με ποσοστό μόλις 7%.

Σε ότι αφορά την αξιολόγηση της ζωής των εργαζομένων, η Κύπρος βρίσκεται στην 31η θέση, με ποσοστό 35% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι «ευημερούν», ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται η Φινλανδία με 81%.

Το κόστος της μειωμένης δέσμευση εργαζομένων

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα επίπεδα ευημερίας και ενεργούς εμπλοκής στην εργασία μειώνονται, ενώ παράλληλα τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν μεγαλύτερα ποσοστά των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα η εμπλοκή (engagement) των εργαζομένων σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται σε πτωτική πορεία, με το ποσοστό εργαζομένων που δηλώνουν ενεργή εμπλοκή στη δουλειά τους να πέφτει στο 21% το 2024, από 21% την προηγούμενη χρονιά.

Είναι μόλις η δεύτερη φορά που το εν λόγω ποσοστό καταγράφει πτώση, από το 2009 που συλλέγονται τα στοιχεία, πέφτοντας στο χαμηλότερο σημείο από το 2021.

Εκτιμάται πως η μείωση του συγκεκριμένου δείκτη που αφορά την εμπλοκή και τον ενθουσιασμό των εργαζομένων σε σχέση με την εργασία και τον εργασιακό τους χώρο, κοστίζει $438 δισ. σε χαμένη παραγωγικότητα.

Παράλληλα, η Gallup εκτιμά πως αν υπήρχε πλήρης εμπλοκή του συνόλου των εργαζομένων παγκοσμίως, θα μπορούσαν να προστεθούν $9,6 τρισ. σε παραγωγικότητα, στο παγκόσμιο ΑΕΠ που ισοδυναμεί με 9% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι οργανισμοί διεθνώς αντιμετώπισαν σοβαρές αναταράξεις τα τελευταία χρόνια, όπως κύματα αποχωρήσεων, αλλαγές στη δομή των ομάδων, ψηφιακό μετασχηματισμό και νέες απαιτήσεις εργαζομένων για απομακρυσμένη εργασία και ευελιξία.

Όπως προκύπτει, η Ευρώπη συνεχίζει να είναι ουραγός με το χαμηλότερο ποσοστό ενεργούς εμπλοκής στο 13% το 2024, ενώ ακολουθούν η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική. Η Ευρώπη είναι επίσης η μόνη χωρίς βελτίωση την τελευταία δεκαετία.
 
Επισυνάπτεται η έκθεση, του 2025.

Σχετικά Άρθρα