Κρούσμα διφθερίτιδας μετά από 49 χρόνια στην Ελλάδα
01 Δεκεμβρίου 2019, 06:05
Σοκ προκάλεσε στην Ελλάδα ο θάνατος ενός 8χρονου αγοριού από διφθερίτιδα, μια "παιδική" ασθένεια που είχε να εμφανιστεί στην χώρα αυτή εδώ και 49 χρόνια! Στην αρχή επικράτησε διχογνωμία σχετικά με το αν ο άτυχος μικρός είχε εμβολιαστεί ή όχι -λόγω του αντιεμβολιαστικού κινήματος-. Παρόλα αυτά, αποδείχτηκε ότι το παιδί είχε λάβει όλες τις επαναληπτικές δόσεις του εμβολίου και ως εκ τούτου είναι εν μέρει ακατανόητη η τόσο σοβαρή νόσησή του. Βιολογικό του υλικό έχει αποσταλεί σε εξειδικευμένα εργαστήρια στη Μεγάλη Βρετανία και αναμένονται απαντήσεις την επόμενη εβδομάδα...
Να τονίσουμε ότι στην Κύπρο, σύμφωνα με μελέτη του 2015, η εμβολιαστική κάλυψη είναι στο 97% και τα κυπριόπουλα δεν φαίνονται να αντιμετωπίσουν κίνδυνο. Παρόλα αυτά, στο ίδιο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης βρίσκονται και στην Ελλάδα αλλά συνέβη αυτό το τραγικό, μεμονωμένο περιστατικό.
Η διφθερίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae και μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα.
Η σοβαρή αυτή ασθένεια σήμερα θεωρείται ότι έχει εξαφανιστεί από τις αναπτυγμένες χώρες, λόγω του αποτελεσματικού και σωστού εμβολιασμού, ο οποίος συνεχίζεται μέχρις ότου εξαφανισθεί από ολόκληρο τον κόσμο. Απαραίτητο είναι να μην παραμελούνται οι επαναληπτικές δόσεις του εμβολίου.
Η νόσος κάνει την εμφάνισή της με μέτριο πυρετό και συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στο φάρυγγα οι αμυγδαλές καλύπτονται από ένα δύσοσμο επίχρισμα το οποίο σχηματίζει τις διφθέρες ή ψευδομεμβράνες που αποκολλώνται δύσκολα και αιμορραγούν. Υπάρχει τοπικός πόνος, δυσκαταποσία και διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων.
Το βακτηρίδιο της διφθερίτιδας προκαλεί την παραγωγή μίας τοξίνης, η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις σε διάφορα όργανα του σώματος. Ωστόσο, είναι ασθένεια που θεραπεύεται μετά από 3 εβδομάδες περίπου, χωρίς να αφήνει κανένα πρόβλημα. Tο τελευταίο κρούσμα διφθερίτιδας είχε παρουσιαστεί στην Ελλάδα το 1970 μέχρι να επανεμφανιστεί σήμερα.
Ο εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας γίνεται με το τριπλό εμβόλιο DTaP ή DTP (τέτανος-διφθερίτιδα-κοκκύτης) και το διπλό εμβόλιο Td (τέτανος-διφθερίτιδα). Το DTaP εμβόλιο γίνεται σε εφήβους για ανοσοποίηση έναντι της ασθένειας που προκαλεί το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (αλλά και έναντι του τέτανου και του κοκκύτη), ενώ το Td γίνεται σε παιδιά κάτω των 7 ετών.
Απαιτούνται επαναληπτικές δόσεις ανά 10 χρόνια προκειμένου να διατηρείται καλό επίπεδο ανοσίας. Για τις επαναληπτικές δόσεις του εμβολίου χρησιμοποιείται το Td.
Tags: Διφθερίτιδα, Εμβόλια, Παιδί, παιδιά, παιδικές ασθένειες