ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ανοσία στον κορωνοϊό δεν είναι ίδια για όλους

09 Νοεμβρίου 2020, 16:00

images

Η διάρκεια της ανοσίας όσων έχουν ξεπεράσει λοίμωξη από τη νόσο COVID-19 φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει πολύ στο εγγύς μέλλον, καθώς έρευνα δείχνει ότι δεν δημιουργούν όλοι οι ασθενείς τον ίδιο αριθμό αντισωμάτων ούτε την ίδια, χρονικά, ανοσία στο κορωνοϊό.

Η μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital στη Βοστόνη των ΗΠΑ που δημοσιεύεται στη επιθεώρηση Cell, συμφωνεί με αυτήν την άποψη! 

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος από ασθενείς που είχαν αναρρώσει από ήπιας ως μέτριας βαρύτητας νόσο COVID-19, και διαπίστωσαν ότι ενώ τα αντισώματα κατά του ιού εξασθένησαν στους περισσότερους ασθενείς μετά το πέρας της λοίμωξης, μια ομάδα αυτών συνέχισε να παράγει αντισώματα αρκετούς μήνες αργότερα.

Το κοινό χαρακτηριστικό των ασθενών αυτών είναι ότι είχαν βραχύτερη διάρκεια συμπτωμάτων της λοίμωξης έναντι των υπολοίπων, γεγονός που υποδεικνύει ότι κάποιοι αναρρώνουν ταχύτερα από την COVID-19 και ίσως έχουν και πιο αποτελεσματική ανοσολογική απάντηση.

«Εντοπίσαμε ένα υποσύνολο ατόμων που αναρρώνουν γρήγορα διατηρώντας επίπεδα αντισωμάτων έναντι του ιού μετά τη νόσο COVID-19» δηλώνει ο Duane Wesemann, ανοσολόγος και συνεργάτης ιατρός στο τμήμα Κλινικής Ανοσολογίας και Αλλεργιών του Νοσοκομείου Brigham, και αναπληρωτής καθηγητής Ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Το είδος της ανοσολογικής απόκρισης που βλέπουμε σε αυτά τα άτομα μοιάζει λίγο με την επένδυση σε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο -είναι ο τρόπος του ανοσοποιητικού συστήματος να προσθέτει ένα δυνητικό στρώμα προστασίας απέναντι σε μελλοντικές "συναντήσεις" με τον ιό» επισημαίνει.

Το εργαστήριο υπό τον Duane Wesemann μελετά το σύνολο αντισωμάτων που παράγει το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή και πώς μαθαίνουν να αναγνωρίζουν παθογόνα. Την άνοιξη του 2020, η επιστημονική ομάδα εστίασε στην πανδημία COVID-19 και την ανοσολογική αντίδραση των ασθενών για την κατανόηση της φύσης της απόκρισης των αντισωμάτων.

Εξετάστηκαν 92 άτομα στην περιοχή της Βοστόνης που είχαν αναρρώσει από τον κορωνοϊό την περίοδο μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2020. Οι πέντε εξ αυτών είχαν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ανέρρωσαν στο σπίτι τους χωρίς να χρειαστούν νοσηλεία. Οι ερευνητές συνέλεγαν και ανέλυαν δείγμα αίματος των συμμετεχόντων στη μελέτη σε μηνιαία βάση, μετρώντας μία σειρά αντισωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ανοσοσφαιρίνης-G (IgG) έναντι του ιού που προκαλεί την COVID-19. Χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες -σε όσους διατηρούνται αντισώματα έναντι του κορωνοϊού για αρκετές εβδομάδες και σε όσους εξασθενούν- και κατόπιν ανέλυσαν πιθανές συσχετίσεις με κλινικά και άλλα ανοσολογικά δεδομένα.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα αντισώματα IgG κατά του ιού τείνουν να μειώνονται σημαντικά στα περισσότερα άτομα με την πάροδο τριών έως τεσσάρων μηνών. Ωστόσο, σε περίπου 20% των ατόμων η παραγωγή αντισωμάτων παρέμεινε σταθερή ή βελτιωμένη κατά την ίδια χρονική περίοδο.

«Τα δεδομένα καταδεικνύουν έναν τύπο ανοσοαπόκρισης που δεν είναι μόνο ικανός να χειριστεί ιογενείς λοιμώξεις οδηγώντας σε γρήγορη υποχώρηση των συμπτωμάτων, αλλά είναι και καλύτερος στην παραγωγή κυττάρων που μπορούν να συμβάλουν σε μακροπρόθεσμη παραγωγή αντισωμάτων IgG» εξηγεί ο καθηγητής Wesemann.


Σχετικά Άρθρα