ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί οι εμβοές επιδεινώνονται συχνά μετά το μεσημεριανό ύπνο;

26 Δεκεμβρίου 2024, 09:00

images

Οι εμβοές, που επηρεάζουν περίπου το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι μία ιατρική κατάσταση που ορίζεται ως η συνειδητή επίγνωση ενός θορύβου για τον οποίο δεν υπάρχει αναγνωρίσιμη αντίστοιχη εξωτερική ακουστική πηγή. Οι ασθενείς με εμβοές συνήθως ακούν ένα σταθερό ή παροδικό κουδούνισμα ή βουητό στο ένα ή και στα δύο αυτιά.

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hearing Research, οι επιστήμονες αναζητούν τις σωματοαισθητικές ρυθμίσεις που μπορεί να συμβάλλουν σε αυξήσεις της έντασης των εμβοών στους ασθενείς που προκαλούνται από το σύντομο ύπνο.

Σύμφωνα με το News Medical, για το σκοπό αυτό, 37 ασθενείς που ανέφεραν συχνή πρόκληση εμβοών μετά από μεσημεριανό ύπνο συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη. Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη επιχείρησαν να κοιμηθούν 6 φορές σε 2 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκαν σε εξετάσεις.

Η μελέτη κατέγραψε και ανέλυσε 197 ύπνους, με σημαντική αύξηση στην ένταση των εμβοών που παρατηρείται μετά από κάθε μεσημεριανό ύπνο. Ωστόσο, παρατηρήθηκε μείωση της έντασης των εμβοών κατά 23% μετά από κάποιες προσπάθειες.

Σημαντική μείωση της έντασης των εμβοών παρατηρήθηκε τόσο στο 1ο όσο και στο 2ο διάλειμμα της μελέτης της ημέρας. Στο 1ο διάλειμμα οι συμμετέχοντες είχαν το μεσημεριανό τους γεύμα, ενώ στο 2ο διάλειμμα δεν έλαβαν φαγητό. Αυτό το εύρημα δείχνει ότι η πρόσληψη τροφής δεν σχετίζεται με την αυξημένη ένταση των εμβοών.

Διαπιστώθηκαν, επίσης, σημαντικές θετικές συσχετίσεις μεταξύ της διάρκειας του ροχαλητού και της έντασης των εμβοών και μεταξύ της έντασης του ήχου του ροχαλητού και της διεισδυτικότητας των εμβοών. Ομοίως, παρατηρήθηκε σημαντική σχέση μεταξύ του αριθμού των επεισοδίων άπνοιας και υπόπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου και της παρεμβολής εμβοών. Ωστόσο, αυτή η συσχέτιση δεν παρατηρήθηκε για την ένταση των εμβοών. Συνολικά, παρατηρήθηκαν σημαντικές θετικές συσχετίσεις μεταξύ της συνολικής διάρκειας του ροχαλητού και της υπνικής άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου με την ένταση των εμβοών και την παρεμβολή.

Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν συσχέτιση μεταξύ των εμβοών που προκαλούνται από τον ύπνο και της σωματοαισθητικής ρύθμισης που αφορά την κροταφογναθική άρθρωση και τις αυχενικές περιοχές. Είναι πιθανό ότι η ρύθμιση των εμβοών που προκαλείται από τον υπνάκο είναι μια κρυφή μορφή σωματοαισθητηριακής ρύθμισης, καθώς το ροχαλητό και η άπνοια ύπνου σχετίζονται συχνά με τη δυσλειτουργία των μυών.

Συμπερασματικά, η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που καταδεικνύει και ποσοτικοποιεί την επαγόμενη από το μεσημεριανό ύπνο αύξηση της έντασης των εμβοών σε ένα ελεγχόμενο κλινικό περιβάλλον. Τα ευρήματα της μελέτης αποκαλύπτουν ότι το ροχαλητό και η άπνοια κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω την αρνητική επίδρασή του στην ένταση και την παρεμβολή των εμβοών, υποδηλώνοντας έτσι την εμπλοκή των μυών στη ρυθμιστική διαδικασία.

Είναι σημαντικό ότι η ρύθμιση των εμβοών που σχετίζεται με τον ύπνο είναι προσωρινή και μπορεί να σημειωθεί σημαντική μείωση της έντασης των εμβοών μεταξύ των μεσημεριανών ύπνων.



Σχετικά Άρθρα